jak za taka cene w tej klasie naprawde bardzo dobrze - do tego sedan wyglada bardzo ladnie z przodu toyota z tylu jak subaru troszeczke - auto kupiłem czarne w bezowej tapicerce - prezentuje sie wtedy naprawde okazale
pochodzacy od mazdy silnik spisuje sie rewelacyjnie, uwielbia wysokie obroty i naprawde potrafi pokazac wtedy swoje drugie oblicze, podczas wyprzedzania trzymac obroty pomiedzy 4500-5500 a wtedy auto z boku mija sie naprawde w krótki moment a to najbezpieczniejsze. przy tych obrotach elastycznosc i wysoki moment pozwalają "ciągnąć" to niewiele ponad 1-tonowe auto rewelacyjnie do przodu. elastyczny oczywiscie rowniez przy spokojnej jezdzie ok. 3000 obr. trochę głośny powyżej 4500 obrotów ale japońce/koreance niestety tak mają :)
niewielki problem ze wstecznym czasem nie chce wejść, trzeba wysprzęglić i spróbowac jeszcze raz - przynajmnije u mnie,
przełożenia odpowiednio dobrane, no moze jedynie 5-bieg mógłby mięc dłuższy, bo przy 3000 obr, leci się 100-105, w poprzednim aucie D-WOO lanos przy 3000 było ponad 110 (1.6 16V)
do wyprzedzania w kazdych warunkach na trasie polecam 4-bieg w miescie 3-biegm wtedy to auto daje frajde.
niby bez zastrzeżen ale ze względu na dużą wysokośc auta czuć podmuchy boczne wiatru i auto potrafi się wtedy "zabujać" na drodze, a kierownica nie oddaje czucia drogi zbyt dobrze - tu pewnie mozna by coś poprawić, co do sztywności zawieszenia - bardzo dobrze na polskie drogi - wybiera nierówności i nie słychać metalicznych odgłosów przy przypadkowym wjechaniu w dużą pozimową dziurę na jezdni - sztywnośc ocena bardzo dobrze - czucie drogi niestety trochę mniej dostateczna plus
bardzo dobra - pomagają też w tym duże lusterka boczne
kokpit - moze nie jest to nowa honda civic 2006 ale wszystko jest na swoim miejscu i nie rozprasza podczas jazdy, jedynie trudno dostepny włącznik swiatel przeciwmgielnych psuje ideał reszta super.
fotele ustawiane w wielu płaszyczyznach pozwalają dobrac odpowiedni dla kierowcy profil, brak troche (przynajmniej w mojej wersji) ustawienia podparcia pleców kierowcy, ale w tej klasie za to rewelacyjny jest podłokietnik !!!!!!!!!
wydajnie nawet w ostatnie -25 stopniowe mrozy bez zastrze zen - jak bedzie latem zobaczymy - pewnie kiepsko bo moja rio jest bez klimy :(
jak na tę klasę rozstaw osi 2500, pozwala wygodnie podrózować zarówno 2 osobom z przodu i z tyłu, z przodu duzo miejsca na nogi ze względu na ukształtowanie srodkowego kokpitu - no i w wersji sedan duzy bagaznik 390 litrów pozwala planowac spokojnie urlop i nie przejmować się dodatkowymi walizkami zony i 6 parą jej butów wkładana do auta.
do 120 km/h b. dobrze, pózniej słychać silnik, ale niektorzy lubią ten odgłos,
współczynnik oporu powietrza chyba tez jest dosc znośny bo szumów powietrza wokół nadwozia zbytnio nie słuchać i nie utrudniają jazdy.
tylko przeciętnie - ale to pewnie wynika ze stylu jazdu kazdego kierowcy.
silnik 1,4 i 97 koni mechanicznych trzeba czymś nakarmić zwłaszacza przy dynamicznej jezdzie gdy uzywa sie wszystkich z tych rumaków, póki co kazda wizyta na stacji jest dla mnie stresująca - srednio w zimie 8,5-9,0 - to srednia przy czym dziennie jezdze ok. 90km z tego 10 po miescie reszta trasa (kawałek autostrady) z dośc wysoka predkoscia 130-145km/h wiec nie jest tak zle - ostatni bak wyjezdziłem wyjątkowe delikatnie i o dziwo wyszło 7,5 wiec jednak mozna!
kia przyjeła dobrą polityke i mają szanse w polsce i europie srodkowej na duza sprzedaz - zaleta jest tez 3letnia gwarancja bez limitu kilometrow
ok. 9000 km - zadnych usterek, no moze jedynie jeden przycisk od szyby prawej cos mi sie nie podoba ale zglosze na najblizszym przegladzie w ASO - reszta bez zarzutu odpalac jezdzic, tankowac jezdzic, tankowac, jezdzic :)
brak do 9000km
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 16V 97KM 71kW