Ocena kierowcy - Kia Rio II Hatchback 5d

Dominik B., 18 lat temu
Silnik 1.4 i 16V 97KM 71kW
Rok produkcji 2005
Kia Rio II Hatchback 5d 1.4 i 16V 97KM 71kW 2005-2010 - Oceń swoje auto
Dla mnie (jeszcze dość młody, bez dzieci, lubiący jeździć i muszący trochę czasu spędzać za "kółkiem" - praca) SUPER!
Silnik pracuje bardzo równo, wolne obroty biegu jałowego (w rozgrzanym silniku) to około 650/min - praca niemal niesłyszalna. Włączona klimatyzacja (odparowanie szyb - bo przecież nie upał ;-]) nie wpływa w zauważalny sposób na dynamikę auta. Przy przyspieszaniu, powyżej 3500obr./min charakterystyczny basowy pomruk, miły dla ucha i nieuciążliwy ;-). Świetnie wkręca się na obroty!
Najmniejszych problemów z biegami ;-)
Zawieszenie dość twardo zestrojone ale ładnie tłumi krótkie poprzeczne nierówności. Duży plus za brak, tak charakterystycznego dla innych samochodów z tej klasy, dzwonienia zawieszenia na wybojach.
Generalnie bardzo dobrze - pewnego przyzwyczajenia wymaga jednak przedni lewy słupek (dość gruby).
Wszystko na swoim miejscu, bez chaosu, skromnie ale z gustem. Nie epatuje "wodotryskami", nie "szpanuje" ale co potrzeba do komfortowej podróży - ma (u mnie: klima, el. szyby, el. lusterka, dużo schowków ...).
Myślałem, że Golf (MK II) ma niesamowicie wydajne ogrzewanie i wentylację - myliem się :-)
Kto mierzył bagażnik w "Kijance"? W katalogu podano 390l - wierutna bzdura - zaniżone co najmniej o 70-90l. Domyślam się jak do tego doszło - koreańscy bracia włożyli kilka walizek - zamknęli klapę i potem policzyli litraż walizek. Nie potrafili zapewne (a Polak potrafi ;-]) tak rozplanować pakowania aby wnikające do bagażnika pałąki zawiasów znajdowały się w szczelinach między pakunkami - w ten sposób można zapakować dwie warstwy walizek a bagażnik okazuje się duży. U mne zmieściły się cztery opony 185/65/14 i kilka mniejszych pakunków :-)
Naprawdę ok. Wspomniana praca silnika powyżej 3500-4000 obr./min bardzo mi się podoba - nie natarczywa ale zdradzająca charakterek. Młodzi maniacy zakładają tłumiki od motocykli żeby było "dżezi" - tu rasowy, basowy, delikatny pomruczek jest za darmo :-)
Ciężko na razie powiedzieć, jeszcze oficjalnie na dotarciu i zima ale wiele wskazuje na to, że w sprzyjających warunkach można w trasie nakarmić ją nawet mniejszą ilością niż 6l paliwa.
W tej kategorii cenowej rozpatrywałem także Fabię, Lacetti, nowe Punto, Octavię (tu jednak trochę wyższa cena ale nie..), Astrę II. Uważam, że wybrałem dobrze (jakość, komfort, osiągi, ekonomika). No i gwarancja, 3 lata bez limitu...
Niesprawny klakson - taki przywieziony z Korei - wymieniony na nowy natychmiast! Zapalona kontrolka airbaga - drobiazg też naprawiony od ręki. Tym niemniej, dla porządku, należy o tym wspomnieć...
Nie zauważyłem .. :-)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 16V 97KM 71kW [l/100km]