: Cisza, moc i nastawienie tego auta na pokonywanie dystansu. Kula się bez gazu baaardzo długo, można zapomnieć o hamowaniu silnikiem. Bardzo ekonomiczny.
Auto rodzinne, wygodne, bardzo bogato wyposażone, komfortowe i oszczędne. Czego chcieć więcej!
2.0 czuć pod nogą i w trasie. W mieście cicho dzięki jeździe w przewadze na prądzie, a za miastem duży silnik się nie męczy i oszczędnie kula do celu. W razie potrzeby wyprzedzania elektryka działa jak turbina i bardzo dobrze sobie radzi. W każdych warunkach.
Bez szarpnięć, ja wymieniłem olej zaraz po zakupie przy 95tys. km i nic się nie dzieje. Biegi zmienia szybko i płynnie.
To największy minus - przy szybszym zakręcie czuć masę i docisk na koła. Optima jest bardzo stabilna, nie przechyla się, ale czuć, że swoje waży.
Auto ma 5 lat, czarny lakier i widać delikatne ryski, zero rdzy. Tylna klapa automatycznie otwierana/zamykana jest z tworzywa - bardzo praktyczne rozwiązanie.
Małe szybki tylne i dosyć "niska" szyba bagażnika. Za to duże lusterka i bardzo dobra widoczność z przodu. Przesiadłem się z kompakta, więc czuje różnicę w widoczności do tyłu, ale ja i żona szybko się przyzwyczailiśmy.
W środku bardzo praktycznie - haczyki, USB, gniazdko w bagażniku, podłokietniki przód i tył, regulacja foteli również w odcinku lędźwiowym. Jest bardzo dobrze. Najlepiej to można odczuć, siadając do innego auta.
Szybkie chłodzenie i grzanie. Funkcja "Driver only", która pozwala wyłączyć nawiewy pasażerów i skupić się na kierowcy, gdy jedzie tylko on.
Ustępuje chyba tylko Superbowi, ale nieznacznie. Jest bardzo dużo miejsca.
Tu chyba największy plus. Wrażenie jazdy elektrykiem z jednoczesnym zasięgiem i możliwościami dużej benzyny. Cicho, wygodnie.
Póki co wymieniony raz olej w skrzyni biegów i wymiany oleju silnikowego. Nic się nie dzieje.
Niedocenione auta ze względu na małą popularność w Polsce. Oferują dużo więcej niż konkurencja.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 GDi PHEV 205KM 151kW