draznia szczegoly, ale wbrew pozora jest to swietne autko!!!!! polecam osoba poszukujacym duzego rodzinnego auta w cenie kompaktu. wystarczy sie przemoc i zdecydowac. wlasnie czekam na odbior sorento. jezdzilem i jestem zachwycony!!! piekne auto. w terenie po zalaczeniu reduktora na 1 biegu wczolgal sie na sama gore bez dodawania gazu. probowalem pod ta sama gorke wiechac x-trailem i nie dalo rady. gasl silnik
silnik jest ok, problemem jest skrzynia z debilnie dobranymi przelozeniami
typowy sredniak
bardzo komfortowy. i w miare bezpieczny. typowe auto do spokojnej jazdy bez zbytnich szalenstw
w kombi naprawde niezla. latwo wyczuc autko z kazdej strony
wszystko by bylo ok, gdyby nie zbyt nisko umieszczone radio i glosniki na klapie bagaznika. po zaladowaniu nie slychac ich wogole
generalnie jest niezle, a nawet super, przeszkadza tylko debilne pokretlo. malo precyzyjne i w czasie jazdy trudno odruchowo bez spojrzenia optymalnie ustawic temperaturke
miejsca jest naprawde pod dostatkiem!!!! z tylu przy wzroscie 190 cm siedzi mi sie naprawde wygodnie. to samo z przodu!!
powyzej 120-130 zaczyna dawac o sobie znac oplywajace powietrze. na dlozsza mete bardzo drazni
spalanie jest znosne. w miescie mozna spokojnie zmiescic sie w 10 przy wmiare dynamicznej jezdzie. poza miastem jak jade spokojnie pali7,5 literka coraz drozszego paliwa. w miescie spalil mi najwiecej 14 literkow, ale wyjatkowo sie o to staralem. spokojny kierowca da rade wykrecic ok. 8.5
i tu wychodzi wlasnie wszystko. tapicerka zdazyla po prawie 100tys sie lekko naciagnac. fotel kierowcy sie zdeformowal, a tu i tam popiskuja plasticzki. poza wykonaniem tapicerki z autkiem nie dzieje sie nic, zupelnie nic.
rewelacja!!!! wymieniam tylko materialy eksploatacyjne!!!! auto jest w idealnyum stanie. tak niezawodnego autka jak clarus jeszcze nie mialem, a jezdzilem wieloma autkami(glownie niemcy i francja) czesci zamienne w aso sa tanie. ostatnio za wymiane klockow z tylu, wymiane plynu chamulcowego i wymiane plynu chlodzacego zaplacilem 246 zl w aso!!!! jak mialem alfe 145 tyle mnie kasowali za wjazd za brame serwisu. dodam, ze robili to przynajmiej raz w miesiacu. tak sie psula
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 i 16V 116KM 85kW