Szukając auta nowego kompaktowego lub lekko używanego z segmentu D zdecydowałem się na nowe Ceed kombi w automacie ( Octavia i Golf odpadły ze względu na cenę - około 20 tyś zł drożej / Focus ze względu na 3-cylindrowe silniki benzynowe ) w cenie poniżej 100 tyś. zł dostałem dobrze wyposażone auto. Po 2 latach i 43 tyś. km. uważam że auto jest warte swojej ceny , tanie w utrzymaniu - serwis co 15 tyś km około 500 zł , spalanie 1.4 140KM około 7 lL/ 100KM . Niestety gwarancja 7-letnia to mit - nie na wszystko - przy przebiegu około 35 tyś km podczas wyjazdu na wakacje samochód zaczął tracić moc , palił na 3 cylindry - cewka do wymiany ( gwarancja na cewkę do pierwszego przeglądu - 15 tyś km. ) w serwisie czas oczekiwania około 30 dni , zamówiłem sobie oryginalną z dużej ogólnopolskiej hurtowni w ciągu 1 dnia .
Dla mnie największym minusem jest hałas dobiegający od nadkoli ( im szybciej tym głośniej ) i na dłuższą trasę mało komfortowe fotele . Reszta jest w miarę ok .
Daje radę , mało pali
Trochę twardy
OK
Regulacja co 0,5 stopnia a ciężko ustawić , czuję że jest zimno , ustawiam pół stopnia więcej i jest za ciepło , trzeba ręcznie dostosować obroty dmuchawy żeby było w sam raz
Z tyłu mało miejsca / w Astrze F hetchback było lepiej
słabe , hałas od nadkoli już przy prędkościach 80 km/h , im szybciej tym głośniej
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 T-GDi 140KM 103kW