Ocena kierowcy - Kia Ceed III Hatchback

Artur, 5 lat temu
Silnik 1.4 DOHC 100KM 74kW
Rok produkcji 2018
Kia Ceed III Hatchback 1.4 DOHC 100KM 74kW 2018-2019 - Oceń swoje auto
Inne : Świetny układ kierowniczy, naprawdę można poczuć frajdę z jazdy. Plus jakość wykończenia, naprawdę świetne.
Inne : Jakość tylnej kamery woła o pomstę do nieba, szczególnie w nocy. Co więcej, podłokietnik mógłby być regulowany, gdyż jest maksymalnie z tyłu. Mi to nie przeszkadza, ale innym może. O! i jeszcze jedno. Ogólnie jakość super, natomiast jest jeden drażniący element - srebrny plastik na kierownicy. Serio? Tak świetne i miłe wnętrze i nagle jakiś wielki badziew na kierownicy...?
Auto ma swoje wady, natomiast za cenę niecałych 70k to chyba obecnie najlepszy wybór.
Silnik prosty jak budowa cepa, natomiast moc nie pozwala na wyższą ocenę. Jednak, lepszy silnik 1.4 kosztuje nieco więcej więc coś za coś.
Czasami wsteczny potrafi przyhaczyć
Wielowahacz z tyłu, świetne prowadzenie
To się okaże za 10 lat. Na papierze wygląda to dobrze.
Widoczność jest kiepska, szczególnie przez nachylenie szyby i grube słupki A. Do Golfa w kwestii widoczności nie ma podjazdu.
Wszystko na swoim miejscu. Fajnie, że całe sterowanie jest z kierownicy co nie zmusza nas do oderwania oczu z drogi.
W poprzednim aucie musiałem jeździć non stop na klimie ponieważ szyby parowały. Tutaj tego problemu nie ma. Auto nagrzewa się całkiem szybko.
Dużo miejsca jak na kompakt
Jak dla mnie wyciszenie jest bardzo dobre. Słyszałem o rzekomym huczeniu z okolic bagażnika wskazywanym przez recenzentów, natomiast dla mnie to już czepianie się. Dla zobrazowania - jeździłem z czymś wielkim w oponie dosyć długo i nic nie słyszałem do momentu, w którym otwarłem okno podczas jazdy i się przeraziłem jaki to hałas. To chyba dobra rekomendacja :)
Na razie tylko przeglądy gwarancyjne, wymiany płynów.
Dla mnie w cenie 65-70k bezkonkurencyjny. Ma swoje wady, nawet liczne, ale podkreślam, w cenie dobrze wyposażonej corsy... Ceed nie ma sobie równych.
Za krótko aby coś wskazać, póki co bezawaryjnie.
Prost silnik, więc nie spodziewam się jakiś przygód.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 DOHC 100KM 74kW [l/100km]

6,8