Ocena kierowcy - Kia Ceed II Kombi Facelifting

Silnik 1.6 CRDi 136KM 100kW
Rok produkcji 2015
Okres użytkowania: 1 rok
Kia Ceed II Kombi Facelifting 1.6 CRDi 136KM 100kW 2015-2018 - Oceń swoje auto
Cichy, elastyczny, dość szybko się nagrzewa zima. Moc wystarczająca do spokojnej jazdy. Spalanie akceptowalne.
Drążek o krótkim skoku, biegi wskakują same no może poza wstecznym. Sprzęgło działa lekko i płynnie.Co mnie zaskoczyło to samochód na 1 biegu jest w stanie bez gazu sam wyjechać z garażu podziemnego - nie wiem czy to zasługa wysokiego momentu obrotowego czy komputer dodaje gazu by silnik nie zgasl.
Układ kierowniczy przeciętny, gumiasty. mimo 3 trybów pracy wspomagania i tak używam tylko sportowego. Zawieszenie ciche, sprezyste.
W kabinie ciszej niż w starej generacji. Poza tym fotele sprezyste, tkanina miła w dotyku. Kabina przestronna, bagażnik wystarczajacy dla rodziny 2+2
Wszystko jest tam gdzie trzeba.
Mam klimę automatyczna i jej działanie jest dyskusyjne.Tzn im szybciej jedziemy tym mocniej dmucha w efekcie czego podczas podróży ciągle trzeba coś poprawiać bo jest albo za zimno albo za ciepło. W zimę stosunkowo szybko się nagrzewa.Kratki nawiewów mają skromny zakres regulacji. Szyby w przednich drzwiach po uchyleniu na 10-15cm stukają na wybojach - irytujące! Czasem przy silnym nagrzaniu deski rozdzielczej przez słońce "coś tam skrzypi"
W środku sporo miejsca dla rodziny 2+2. Bagażnik mniejszy niż w folderach reklamowych. Pod podłogą przydatne schowki. W wersji L szyny do mocowania bagażu z metalową przegroda-takie sobie, osobiście może 2x używałem.
Do 140km/h można rozmawiać.Jest zauważalnie ciszej niż w modelu poprzednim.
Jeżdżę głównie trasy. Najczęściej średnie spalanie oscyluje w okolicy 4.5-4.9, czyli na zbiorniku robię 1000-1050km i tankuje (do zbiornika wchodzi około 60litrow, można zalać jeszcze kilka litrów ale jest ryzyko zalania pochłaniacza węglowego par paliwa). Maksymalne spalanie to autostrada jazda 160km/h non stop. Mam tempomat i spalanie przy 110 to 4,4, przy 130 okolo 5,3, 140 to już 6 litrów, 160 około 7,5. Średnia z 50tys km wychodzi mi 4,9litra.
Kupiony na wyprzedaży, rocznik 2015. Bardzo dobry stosunek cena/jakość.
Odpukac wszystko ok. Samochód nowy.
Zsro

On - zużycie paliwa dla silnika 1.6 CRDi 136KM 100kW [l/100km]