Kupiłem Kię Cee'd jako drugi samochód w czteroosobowej rodzinie, nie spodziewając się żadnych rewelacyjnych wrażeń i oczekując przede wszystkim niezawodności i trwałości za rozsądne pieniądze. Po przejechaniu 20 tys. km stwierdzam, że nie tylko był to świetny wybór, ale jakością wykonania i komfortem jazdy nie odstaje chociażby od Golfa, którym jeździliśmy poprzednie 4 lata. Szybko okazało się, że samochodem jeździ się na tyle przyjemnie, że Kia, choć planowana jako drugi samochód, stała się najczęściej używanym pojazdem w rodzinie.
Po przejechaniu 20 tys. km (obecny przebieg - 98tys.) nie zauważyłem absolutnie żadnych kłopotów z tym silnikiem. Cichy, dynamiczny silnik z umiarkowanym apetytem na paliwo.
Zupełny brak zastrzeżeń.
Dużo lepszy i komfortowy niż się spodziewałem.
Brak zastrzeżeń.
Widoczność do tyłu jest dość ograniczona - kamera cofania w tym wypadku nie jest wcale przesadnym rozwiązaniem.
Dotychczasowe koszty sprowadzają się do okresowych przeglądów serwisowych w ASO, tankowania paliwa i płatności za ubezpieczenie. Póki co nie było żadnych niespodzianek.
Rewelacyjny stosunek jakości do ceny. Spodziewałem się "przeciętności", a tak naprawdę jeździ mi się tak samo dobrze i wygodnie jak znacznie droższym Golfem, którym jeździłem w poprzednich latach.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 GDI 135KM 99kW