Ocena kierowcy - Kia Ceed I SW

Silnik 1.6 CRDi 115KM 85kW
Rok produkcji 2008
Kia Ceed I SW 1.6 CRDi 115KM 85kW 2006-2009 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Układ hamulcowy : hamulce ma ostre jak żyleta
Kupując samochód brałem pod uwagę przestrzeń,pojemność bagażnika,bezpieczeństwo,automatyczną skrzynię biegów,tempomat,klima aut.,regul.lusterka,ergonomię wnętrza. Skłamał bym, gdybym powiedział,że KIA CEED SW jest złym samochodem.Jest on pojemny,nawet o ładnych kształtach i niezłych parametrach jezdnych.Jak jest z awaryjnością nie wiem i nie chce wiedzieć bo serwis z tego co wiem to jeszcze sam nie poznał do końca co jest pod maską i jak to się naprawia.Powiem tak:gdybym miał jeszcze trochę czasu na zdobycie trochę gotówki to bym kupił Toyotę Avensis.
Rewelacji nie ma.Kultura pracy silnika nie za wysoka. Myślałem, że będzie się trochę szybciej zbierał podczas wyprzedzania.Po przejechaniu dłuższej trasy silnik zdecydowanie głośniejszy.
Mam skrzynię automatyczną,zmiana biegów następuje płynnie lecz czas reakcji jest za długi.Jest to skrzynia czteroprzełożeniowa ,powinna być przynajmniej pięcio.Na tym polu niemieckie samochody przeważają.Ogólnie nie jest źle.
Samochód prowadzi się precyzyjnie,na zakrętach trzyma się dobrze drogi.Z początku wydaje się,że wspomaganie kierownicy jest zbyt duże ale szybko się człowiek przyzwyczaja.Manewry łatwe do wykonania.
Widoczność z przodu i na boki dobra choć czasami słupki z przodu zlewają się z przechodniami zwłaszcza przy pokonywaniu zakrętów,odruchowo wychylam głowę.Widoczność z tyłu dzięki dużym lusterkom bocznym dobra. Polecam czujniki parkowania bo trzeba się będzie pięć razy zastanawiać podczs cofania, czy to już ,,ten moment\'\'Podczas mokrej nawierzchni fatalnie brudzi się tylna szyba oraz lusterka,nie lepiej z szybami bocznymi.Zużyjecie dużo płynu do spryskiwaczy. Zegary:podśietlenie zegarów męczy po pewnym czasi,a cyfry są zbyt mało wyraźne
Radio,przyciski wszystko pod ręką i proste w obsłudze.Przydatne schowki.Doczepił bym się do podłokietnika,który moim zdaniem powinien być wysówany ku przodowi.Osoby z krótkim przedramieniem ledwo sięgają podłokietnika.Do tego niezbyt poręczne miejsce na napoje(zawadzam przedramieniem) W bagażniku dużo przydatnych przegrudek.Tutaj daję 4+
Co prawda jeżdżę dopiero 5000 km.ale denerwuje mnie ogrzewanie. Słabo się odczówa skuteczność ogrzewania.W staruszku kadecie,pięć minut i ciepło było a tutaj tylko wieje a ciepła nie czuć.Zainwestował bym następnym razem jak bym mógł w ogrzewaną przednią szybę bo trzeba było w górach trochę poczkać na odmrożenie szyb.Latem jeszcze klimy nie używałem więc nic nie powiem.
Tu bez dwóch zdań daje pozytyw.Z przodu wygodnie,dużo miejsca,fotele wygodne na długie trasy. Pasażerowie dużo miejsca na nogi,fotele dobrze wyprofilowane,nie ociera się głową o sufit. Bagażnik bardzo pojemny.Tylko pasażer na środkowym fotelu z tyłu będzie czułdyskomfort po przejechaniu 200-300 km.
Kupując ten samochód wydawało mi się,że jest bardzo dobrze wyciszony. O ile silnik jeszcze jest ok, to szumiących opon na mokrych nawierzchniach nie można na dłużą metę znieść(mówie o zimowych michelline)Zobaczymy jak będzie na letnich.Tylne zawieszenie na dziurach jest dość głośne.Powyżej 140 km/h jest już dość głośno,a to za sprawą 4 stopniowej skrzyni aut.
Po 5000 km spalanie spadło nawet znacząco.W mieście obecnie ok.6-7 l/100 natomiast na trasie przy ekonomicznej jeździe 110 km/h- 5,8 l, a przy 140 km/h- 6,5 l/100
Niewygurowana cena,aczkolwiek o 8000-10000 mogli by zejść
Narazie wporządku,czyścić czujniki parkowania.Gdy są mokre albo zabrudzone mogą się włączyć bez przyczyny(oczywiście podczas cofania)
Odpukać,narazie wszystko dobrze.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.6 CRDi 115KM 85kW [l/100km]