Ocena kierowcy - Kia Carnival II

lukas, 5 lat temu
Silnik 2.2 CRDi VGT 195KM 143kW
Rok produkcji 2010
Kia Carnival II 2.2 CRDi VGT 195KM 143kW 2010 - Oceń swoje auto
Tania alternatywa wobec wielu 'typowych' kombiaków i minivanów - to jest prawdziwe auto rodzinne i transportowe (do przewożenia wszystkiego co się może zdarzyć). Polecam!
Świetny w trasie, nieco gorzej w mieście - ale generalnie świetna elastyczność i dynamika. Lekkość poruszania się w różnych warunkach.
Przy manualnej skrzyni niestety w mieście bywa to uciązliwe - ciągłe machanie i zmienianie. W trasie nie ma znaczenia, bo duża elastyczność - więc owego machania jest mało;)
Pewne prowadzenie - szerokość auta imponująca i dzięki temu jeździ stabilnie
Auto 8-letnie, brak jakichkolwiek problemów z karoserią
Szklarnia;) w każdym kierunku wszystko dobrze widać
Brak nadmiarowych przycisków - wszystko co potrzebne albo na konsoli środkowej, albo na kierownicy (lub pod nią - np. obsługa tempomatu). Wszystkie nowoczesne auta - z tymi cholernymi multimedialnymi ekranikami - mogą się umywać: poziom "rozproszenia" kierowcy poprzez obsługę funkcji użytkowych jest w KIA znacznie mniejszy niż w autach 'nowoczesnych', gdzie ciężko o spokój w kabinie
najsłabsze ogniwo jeśli chodzi o ustawienie tego czego oczekujemy - pomimo dostępnej automatycznej klimy; albo za bardzo grzeje, albo za bardzo chłodzi... trzeba się przyzwyczaić
Mega! Konfiguracja 7 foteli dowolna dzięki czemu możemy ową przestrzeń kształtować według potrzeb - a to wyjmiemy jakieś fotele, albo je złożymy (żeby sobie np. wyciągnąć nogi na 2.rząd siedząc w rzędzie nr 3 czyli w bagażniku). Fotele w ostatnim rzędzie pełnowymiarowe, nie jak w większości minivanów jakieś miniaturki udające fotele... pełne 5 gwiazdek! Dodam, że mam 190cm wzrostu i w każdym rzędzie mogę siedzieć bez konieczności wczesniejszego wtajemniczenia w co najmniej średni poziom joggina ;)))
do prędkości 120-130 bardzo przyzwoicie, potem robi się głośniej
Jeżdżę 7 letnim autem, od 2 lat - normalne ceny przeglądów w autoryzowanym serwisie KIA. Spalanie zależy od warunków - w Krakowie ok. 10-11 litrów, na autostradzie z prędkościami 140-160km/h ok. 9 litrów, w trasach lokalnych z prędkościami 80-100km/h spalanie max. 7litrów.
Auto salonowe, kupiłem od 1.właściciela jako 6 letnie z przebiegiem 60tys. km - póki co nic mnie nie zaskoczyło, wyłącznie regularne zalecane serwisy (teraz mam 95tys przebiegu). 5 gwiazdek - cena zakupu + koszty użytkowania vs oferowany komfort i bezpieczeństwo (choćby wynikające z gabarytów auta) to naprawdę b.dobra relacja!
przejeździłem ok 35tys km - zero jakichkolwiek drobnych problemów
zero! wszystko jest OK! Auto przy przebiegu 95tys km - w pełni sprawne bez niepotrzebnych inwestycji

On - zużycie paliwa dla silnika 2.2 CRDi VGT 195KM 143kW [l/100km]

8,8