Ocena kierowcy - Kia Carnival I

ARECKI, 15 lat temu
Silnik 2.9 TD 126KM 93kW
Rok produkcji 2000
Kia Carnival I 2.9 TD 126KM 93kW 1999-2002 - Oceń swoje auto
Karoseria : Przestrzeń w środku i silnik.
Po trzech latach nadal chwalę moją kijankę.
Autko kupiłem jak miało 80 tys.km. przy 140 tys. wymieniłem uszczelkę pod głowicą bo zauważyłem mały wyciek płynu chłodzącego. Oceniam tak wysoko ponieważ nie mam z nim żadnych problemów, a do ciągania przyczepki jest wprost stworzony.O sprawdzaniu oleju można zapomnieć (trzyma poziom).
Skrzynia moim zdaniem to porażka,brak szóstego biegu i jedynka za krótka(chociaż ta jedynka to może i plus przy ruszaniu z przyczepką).No i tak jak pisali inni biegi trzeba zmieniać niespiesznie bo się szybko posypią synchronizatory.
Układ jezdny pasuje do takiego auta,to nie wyścigówka.Drogi trzyma się jak przyklejony,amortyzacja na nierównościach też pasuje. Promień skrętu mógłby być lepszy no ale w sumie to nie Maluch.
Widoczność super,ale do cofania warto zamontować czujniki.
Co do rozmieszczenia różnego rodzaju przełączników nie mam zastrzeżeń, jedynie przydałoby się więcej schowków.Fotele wygodne nawet w długich trasach, pozycja za kierownicą tak samo.
Niestety wentylacja i ogrzewanie to nie najmocniejsze strony Carniwalki,zimno i zaparowane szyby tak można to opisać. Za to klima bez zastrzeżeń.
Co tu dużo pisać, wystarczy spojrzeć na to autko i widać że w środku jak w autobusie,jedynie co to przy komplecie foteli trochę mały bagażnik.
Przy spokojnej jezdzie do 120 km/h ujdzie,pózniej hałas jest trochę męczący.Wyboje też mogłyby być mniej słyszalne.
Osobiście do serwisu nie jeżdżę bo drogo,jedynie jak jakieś części nie są dostępne to zamawiam w ASO.Na trasie poniżej 8 l. niezeszłem,a z przyczepką to nawet 11,5 l./100 km.potrafi wciągnąć. W mieście jak u innych około 10l.Co do części zamiennych to niestety do innych marek jest więcej zamienników.
Za tą cenę niema auta z takim motorem i gabarytami.
Przy 120 tys.km. zakończył swój żywot alternator, poza tym musiałem wymienić rolkę prowadzącą w drzwiach przesuwnych,linki od ręcznego bo przyrdzewiały,uszczelkę pod głowicą i tarcze Hamulcowe 2x ale niestety z mojej winy ponieważ robię długie trasy z przyczepką i tarcze ciężko to znoszą.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.9 TD 126KM 93kW [l/100km]

9,5