Jak dotychczas nie ma uwag, ale to dopiero 2000 km. Z tego, co daje się zauważyć, to silnik ma ochotę do ostrzejszej jazdy. Wyprzedzanie nie jest problemem nawet z większym obciążeniem.
Po 2000 km nie mam uwag.
W odniesieniu do zawieszenia - na małych nierównościach układ pracuje rewelacyjnie, przy wpadce do większej dziury jest łomot (ale gdzie go nie ma?).
W odniesieniu do precyzji prowadzenia auta dałbym ocenę \"przeciętnie\"/\"źle\". Może to kwestia przyzwyczajenia..., ale nie podoba mi się aż tak agresywne wspomaganie układu kierowniczego. Auto ma 3 tryby pracy (regulacji siły wspomagania) i każdy jest zbyt mocny. W efekcie, przy prędkościach powyżej 100 km/h trudno jest precyzyjnie prowadzić samochód nawet bez bocznego wiatru. Auto mocno reaguje przy mijaniu się z tirem na takich prędkościach.
Precyzując moją ocenę: w dzień tylko \"dobrze\" bo duże lusterko boczne (od strony kierowcy) trochę przysłania przy skręcie w lewo, ale w sumie wolę żeby tak było, bo za to widoczność w tym lusterku jest bardzo dobra, a nawet doskonała. Nieco gorzej jest z lusterkiem środkowym, bo przysłania nieco sygnalizatory świetlne na skrzyżowaniach. Za to w nocy rewelacja! Reflektory znakomite (mam ksenony dla świateł mijania i H7 dla drogowych). W sumie można byłoby dać ocenę wyższą, ale określenie \"doskonale\", to doskonale, więc jest \"dobrze\".
Nie mam uwag.
Ocena za porę letnią. Zimy jeszcze nie zaliczono.
OK. Zwłaszcza kierowca ma komfort - duży zakres regulacji fotela (nie taki na niby jak np. w Toyota Rav IV).
Całkiem przyjemnie. Przy prędkościach do 1700 obr./min bardzo cichutko (nawet w porównaniu do benzyny), a przy większych oczywiście głośniej, ale bez przesady. Jazda przy 180 km/h, czy przy 140 km/h nie drażni ucha odgłosami z zewnątrz.
W trasie, przy normalnej prawie przepisowej jeździe, czyli trochę przyśpieszania, trochę stałej prędkości od 90 do 110 km/h zużywa ok. 5,2 - 5,5,l/100 km. Jest to wynik większy w porównaniu do książkowego 4,7 l/100 km, ale i tak niezły. Ciekawe, jak to wypadnie zimą(?)
Wersja wyposażenia Xl + panoramiczne okno dachowe i pakiet NAVI
2000 km przebiegu to za mało, żeby tu cokolwiek wpisać.
jw.
- zużycie paliwa dla silnika 1.7 VGT CRDI 136KM 100kW