Ocena kierowcy - Jeep Cherokee III

holbi, 8 lat temu
Silnik 3.7 i V6 211KM 155kW
Rok produkcji 2002
Jeep Cherokee III 3.7 i V6 211KM 155kW od 2001 - Oceń swoje auto
Bardzo fajny samochód w użytkowaniu. Idealny do miasta, automatyczna skrzynia sprzyja jeździe po mieście. Na trasę nie nadaje się raczej, max "zdroworozsądkowa"prędkość to 120 km/h. Jest to mój pierwszy samochód od 1998 roku (od kiedy mam prawojazdy) z którym żal mi się rozstać. Wcześniej miałem samochody 1rok, max 1,5 roku, a ten mam 4 lata i żal mi sie go pozbywać ;)
Bardzo dobry silnik, mało awaryjny, przez 4 lata użytkowania nie miałem w nim żadnej usterki. Jedynie wymiany eksploatacyjne, takie jak świece, filtry, itp. Bardzo ładnie ciągnie od samego dołu, jadąc spokojnie w mieście automat przerzuca biegi przy 1800 obr/min. A przy wyprzedzaniu i kickdown-ie ciągnie równo do 6000 obr/min przy pięknym dzwięku spod maski ;) Jedna zasada - nie kupujcie diesla - są kiepskiej jakości, koszty przejechania 100km z LPG są niższe niż ON, a do tego nei ma konieczności wymiany rozrządu, sprężarki, świec żarowych, itp.
Na miasto super, w trasę i w górzystym terenie trochę denerwuje. Biegi przerzuca bardzo płynnie
Mały czołg - rzadko się zdarza że gdzieś nie dojadę. Zdarzało mi się wyciągać na holu osobówki pod górę po śniegu bo one nie mogły wyjechać, a ja wyjeżdżałem jeszcze z nimi na holu :D
Jedynie klimatyzacja automatyczna by się przydała, bo jest zwykła manualna. Poza tym mam wersję Limited, więc elektryczne grzane fotele, abs, elektryka itp. - wszystko co potrzeba bez zbędnych, awaryjnych fajerwerków
Trochę ciasny. Mały bagażnik ze względu na butlę LPG 70l. Mam 2 małych dzieci i czasem ciężko się ze wszystkim pomieścić.
Ogrzewanie jest rewelacyjne - nawet w największe mrozy po 3-4 km jest w kabinie już ciepło
Z przodu OK, ale z tyłu i w bagażniku brakuje miejsca
Mi to nie przeszkadza ale silnik przy wysokich obrotach ładnie mruczy;)
Niestety 3,7 pojemności i prawie 2t wagi robią swoje. LPG ratuje sytuację, ale i tak spalanie jest spore.
Za te pieniądze nie znajdzie się lepszego tego typu samochodu.
Jedyne co ulega "awarii" w tym aucie to zawieszenie - nie daje rady na polskich drogach. Na szczęście części są tanie. Silnik 3,7 jest na łańcuchu więc odpada wymiana rozrządu.
Nic z takich rzeczy się nie działo

LPG - zużycie paliwa dla silnika 3.7 i V6 211KM 155kW [l/100km]

19,3