Ocena kierowcy - Jeep Cherokee II

Marcin G-no, 10 lat temu
Silnik 4.0 i 178KM 131kW
Rok produkcji 1992
Jeep Cherokee II 4.0 i 178KM 131kW 1984-2001 - Oceń swoje auto
Silnik : Wszystko na + Używam tego samochodu jako drugiego, w innym przypadku nie było by nie stać na jazdę. Poza gazem raz na 2 tankowanie ok 10 l benzyny. Chwiałbym zaznaczyć, że instalacja gazowa jest nowa, 3 miesięczna (sekwencyjna). Minimalne spalanie, które osiągnąłem to trasa i prędkość nie przekraczająca 85km/h natomiast max to teren, przy fajnej zabawie. Nie nadmieniłem, że mój samochód jest podniesiony od fabryki o 12cm, na oponach terenowych (MT) ale nie za szerokich. Polecam każdemu ten samochód, do zabawy nie ma lepszego, stosunek mocy do masy jest rewelacyjny (184KM/1,6T) w automacie. śilnik nie do zajechania a przy tym jaki dźwięk , zainstalowałem radio ale w ogóle nie używam. Polecam w tym rodzaju auta tylko ten silnik. Niech nikomu nie przyjdzie do kłowy diesel, bo bardziej ekonomiczny, szybko się zdziwi, jakie koszty, częstej naprawy.
Wszystko zależy czego kto oczekuje od samochodu. dla mnie klasyczny kształt, nadający się w teren i na miasto.
Moc, dźwięk i niezawodność. mimo swojego wieku.
W ogóle się nie gubi, płynna zmiana biegów, odpowiednia redukcja jak potrzeba, o jeden lub dwa biegi.
Ten silnik ma słabe mosty "słabe w terenie" często jak już się przekręci warto zmienić na mosty od 2,5l benzyny. Zakręty jak to USA, lepiej żeby nie istniały :)
Bardzo fajnie się jeździ. W latach 90' wyposażali jeepy w takie rzeczy co teraz :) Wspomaganie, myślałem że popsute, tak lekko wszystko chodzi.
Poprawna
Wentylacja OK, ogrzewanie doskonałe, 4.0litrowy motor nagrzewa się zimą w 3-4min a studzi długo, więc jak drugi raz wchodzisz to silnik ciepły :)
Wystarczająca ilość miejsca.
To jednak terenówka, prawdziwa, więc lepiej się słucha silnika niż radia :)
Zależy od nastawienia, Pali można powiedzieć sporo. 4.0 leje się sporo płynów (oleje, chłodnica, reduktory :) Ale mechanika ogólnie dostępna, w niewygórowanych cenach.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 4.0 i 178KM 131kW [l/100km]

23,0