Ocena kierowcy - Jaguar XJ IV

Tomasz z Mielca - witoldiii@tlen.pl, 20 lat temu
Silnik 3.2 24V 200KM 147kW
Rok produkcji 1992
Jaguar XJ IV 3.2 24V 200KM 147kW 1990-1994 - Oceń swoje auto
Jakby nie to spalanie :), to było, by doskonale, za taką furą każdy się oglądnie, i przyjemność z jazdy :).
Silnik, został wymieniony w 1995 roku na nowy - 210KM - nie wiem z jakiego powodu, auto sprowadzone w tym roku. Szybkie przyspieszenie, duża elastyczność, bardzo ładna kultura pracy
Jak narazie po przejechaniu około 2000 km, nie miałem żadnych problemów z użytkowaniem.
Układ jezdny, chyba nadaje się do nastawienia, szerokie opony 225 z przodu i z tyłu bardzo żle sprawują się na naszych polskich drogach (koleiny). Dodatkowo układ jezdny wymaga ustawienia bieżności itp.
Widoczność wspaniała, duża szyba i długa z przodu maska - daje uczucie bezpieczeństwa i niezależności na drodze.
Ogrzewanie wporządku, gorzej z podawaniem zimnego powietrza, widocznie musi być jakaś usterka z klimatyzacji, ale w zimie nie zamarzne :)
Myślałem, że w takim potężnym aucie będzie więcej miejsca, można porównać przestrzeń jaguara z np. passatem, chcociaż czasem nie wiem czy passat nie ma więcej miejsca. Ale to wszystko przez bak paliwa, ktory znajduje się za tylnymi siedzeniami pasażerów.
Wyciszony, jest dobrze.
Jeżeli chodzi o serwisowanie, to mimo dużej elektryki, nie ma większych problemów, wszystko teraz można dostać za nie duże pieniądze. Zużycie paliwa, to trochę boli, w szczególności jak ktoś miał wcześniej diesla, albo auto na gaz :), w mieście jak się w miarę szybko porusza to spali pewnie i z 18litrów na 100km. Na trasie tak oszczędnie jezdząc to minimum 11-12l. A gazu w tej chwili chyba nie opłaca się instalować, gaz bardzo podrożał :(.
Za jaguara z 1992, silnikiem 1995, z originalnym przebiegiem silnika 172.000 sprowadziłem auto za 14.000 zł z rejestracją i wszystkimi opłatami. Za takie duże auto ponad dwie tony, i z takim wyposażeniem, jasna skóra, full elektryka, klima, 12 głośników alpine, abs, asc itp. - to moim zdaniem jest trochę śmieszne. Mimo wszystko auto chyba sprzedam, nie stać mnie na tak drogą benzynę :)
Originalne radio alpine jaguara mi wysiadło, dałem do naprawy. Nie wiem co jest z podawaniem płynu na przednią szybę (pryszkacze), nie działają. Elektryka full wszystko działa. Myślę, że można to ocenić na 4+
Układ wspomagania, coś tam przeciekało, zostało zrobione. Gorzej z tylnym zawieszeniem, nie wiadomo, jak ściągnąc amortyzatory z tyłu, bo jeden amortyzator mi siadł. Z przodu zawieszenie wporządku.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 3.2 24V 200KM 147kW [l/100km]

14,3