Ocena kierowcy - Jaguar XE Sedan

Andrzej, 18 dni temu
Silnik 2.0 i4 180KM 132kW
Rok produkcji 2016
Jaguar XE Sedan 2.0 i4 180KM 132kW 2015-2018 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu : 4x4 prowadzi się pięknie. Daje niesamowita radość z jazdy.
Inne : Wygodny, wypasiony ma wszystko co potrzeba. Wsiadam i nie muszę o niczym myśleć. Światka automat, wycieraczki automat, asystent pasa ruchu, automatyczna super działająca klimą. Niesamowity sprzęt audio meridian i chyba z 12 czy 14 głośników. Jestem bardzo zadowolony.
Samochod luksusowy, przepiękny. Prowadzi się fantastyczne... z napraw zrobione turbo na szczęście przez poprzedniego właściciela. Troszkę mały bagażnik. Przy zimnym troszkę klepie, ale ten typ tak ma. Osłuchałem kilka egzemplarzy. Jazda tym samochodem to marzenie. Na ten moment odpukać śmiga ładnie. Wada wszystkich egzemplarzy... zapychajace się sitko egr... 30 minut roboty, ale denerwuje...
Poza zapychajacym sitkiem egr odpukać jeździ pięknie. Trzeba dbać, nie cisnąć na zimnym, studzić turbo... jak każdy diesel. Przyśpiesza super, w trybie sport pokazuje pazur. Nie potrzeba żadnych rollercasterow bo ten kocur daje spora dawkę adrenaliny. Nie chcę się z niego wysiadać.
Zanim się "rozgrzeje" potrafi minimalnie szarpnąć, ale porównując do BMW e46 to baja, ale to pewnie zależy od egzemplarza. Tylko 8 stopniowy automat.
Lepszym ood tym względem autem nie jechałem. Mam ochotę wsiadać i jeździć nim wszędzie. AWD 4x4 rzecz jasna. Pięknie się prowadzi, wycina zakręty. Prędkości w ogóle nie czuć. Kocham jeździć tym samochodem.
80% alum bodajże więc jasna sprawa. Fabrycznie malowany dwa razy z tego co się orientuję więc nie zauważyłem z tym żadnych problemów. Przy tylnych kołach z tyłu dostają "wypuszczone progi". Widać, że są brudne i narażone na uderzenia zpod kół.
Słupki ciut zasłaniają. Przy cofaniu widoczność też trochę ograniczona, ale kamera z "naprowadzaniem" pozwala dojechać na centymetry. Z przodu szyba czolowa spora. Światła bardzo dobre.
Wszystko na swoim miejscu. Intuicyjne. Bardzo ładne błękitne podświetlenie.
Grzeje szybko, chlodzi szybko. Odparowuje itp. Klima strefowa sterowana z przedniego panelu.
Z tyłu mogłoby być lepiej. Z przodu jest super. Dość nisko się siedzi jak w limuzynie... fotele skórzane bardzo wygodne.
Jak na diesla w środku cisza. Jazda przy 180km jak 130 w passacie ;) . Nie czuć w ogóle prędkości.
7-8l na 100. Jak na takie auto to prawie nic... ;) na ten moment odpukać moje koszty to filtry, oleje, akumulator AGM.
Jeżeli kupi się zadbany egzemplarz poniżej 80k to nic lepszego w tej cenie nie kupicie. Piękny, fantastyczne się prowadzi. Wygodny. Wypasiony.
Sitko egr... ekologia i dpf... tylko tyle i aż tyle... każdy kto miał auto euro 6 wie o czym mówię.
Turbo wymienił poprzedni właściciel. Na ten moment bez większych problemów... problemy jak pisałem wcześniej z sitkiem egr.... dpf z euro 6.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i4 180KM 132kW [l/100km]

7,8