zdecydowanie nie polecam spłacić i SPRZEDAĆ !!!!!!
miałem Mercedesa 308D przez 9 lat i lepiej go wspominam :) (330 tyś)
SERWIS też się nie sprawdza, gdy chodziłem za autem mówili mi po imieniu, a teraz...
co 10 tyś km trzeba dolać 1 litr oleju - nie spodziewałem się tego po nowy silniku , mocny i ładnie pracuje
ciężko wchodzą biegi od +5 st.C , w ujemnych temp. bardzo ciężko
twardy, zrywają się poduszki zawieszenia kabiny 3x, amortyzatory przód 1x, ciągnie na koleinach
uwaga na to co zasłaniają duże (dobre) lusterka i słupki przednie, poza tym dobra
średnio wygodny fotel pneumatyczny kierowcy, podwójny fotel pasażera twardy i b.niewygodny - zły kąt pochylenia oparcia, chyba konstruktor na nim nie siedział - wstawili tak, aby się zmieścił
po wymianie termostatu na nowy poprzedniej zimy było dobrze, w tym ponownie niedogrzewa, silnik 70-78 st.C, a jeszcze prawdziwej zimy nie było !!! , nadmuch wydajny
jadąc w trzy osoby nie ma gdzie wcisnąc , ani powiesić kurtek, pasażerowie jak sardynki - ramie w ramie, a podłokietnik fotela kierowcy to podpórka dla pasażera siedzącego na środku i musi być niski, w innym przypadku jego kolana narobią szkód na wypukłej konsoli
od 80 km/h pojawia się męczący szum w kabine, lepiej włącz radio, zaczyna skrzypieć tapicerka
zużycie średnio 9,8 - 10,8 litra / 100 km (kontrolka paliwa zapala się, gdy przejechane mam 560 km i wtedy wchodzi w 70-cio litrowy bak 55 litrów po sam korek), z przyczepą 12 - 13 L / 100 km , na autostradzie na 300 km przy średniej 120 km/h 14,4 l/100km na pusto
i co mam tu wpisać, skoro wydatki sądząc po okresie gwarancyjnym będą rosły lawinowo
4x wymieniano zamek górny drzwi suwanych , pompę wtryskową przy 20 tyś km przebiegu, amortyzatory 1x, poduszki zawieszenia kabiny 2x, wymiana termostatu 1x, wymiana akumulatora 1x, wymiana łącznika kierownicy 1x, dolewki oleju 1 litr co 10 tyś km, W SUMIE ZAMIAST 2 PRZEGLĄDÓW BYŁEM W SERWISIE 14 czternaście RAZY i skończyła mi się miesiąc temu gwarancja