Bardzo funkcjonalne auto, stosujac sie do kilku zasad ecodrivingu w Poznaniu spokojnie mieszcze sie w niecalych 7l/100. Trasa-zalezy od nogi spokojnie 6l jak sie pedzi autostrada 160 170 podchodzi pod 9.5l/100km. Jezeli ktos twierdzi ze jest to mulisty silnik, to pytam czy wie co to silnik wolnossacy ;).
Zmodernizowany system ukl. dolotowego VIS pozwolil na uzyskanie dodatkowych koni mechanicznych w zakresie od 2300 4800obr/min. Czuc ze zmienia sie charakter pracy silnika, przekladajac sie na dynamike jazdy. Naprawde ten silnik ma dwa zycia, spokojny zrownowazony ekonomiczny, oraz dynamiczny przyjemnie warkotliwy.
Bardzo delikatnie, krotko i precyzyjnie- napewno kazda kobieta z zadowoleniem bedzie dostosowywala 6 biegowa przekladnie do potrzeb ruchu. Bez szarpania, bez nerwow bez przypadkowo wrzuconych biegow. Wszystko to czego intuicyjnie oczekujemy od drazka zmiany biegow.
To nie jest obnizone Audi A6, to jest jednak wysoki SUV. Od tego zacznijmy, zakrety stabilnie bez oznak pod oraz nadsterownosci. Jest umiarkowanie sztywne, przod McPerson tyl wielowahacz jest po prostu b dobrze. Przy zaladowanym bagazniku okolo 100kg dwojce dzieci z tylu, oraz dwoch doroslych z przodu mozna sie pokusic na ulanska fantazje pokonywania zakretow. Samochod klei sie do asfaltu.
W samochodzie poczatkowo czulismy sie nieco zabunkrowani ale w pozytywnym znaczeniu tego slowa. Samochod obdazy cie poczuciem bezpieczenstwa.Widocznisc super, jedynie tylna szyba jest nieco mala, ale kamerka cofania ktora polecam zrekompensuje te male niedociagniecie.
Wszystko pod reka, bardzo intuicyjna obsluga zestawu multimedialnego, funkcjonalne przyciski. Np nie musze wchodzic w strone podstrony, zeby sciszyc radio, badz zmienic kierunek nawiewu,wielkosc potencjometrow sprzyja sprawnej obsludze.
Moje dzieci to silni alergicy, wentylacja dziala wysmienicie a filtry oczyszczaja powietrze w sposob na tyle dokladny ze moje pociechy ciesza sie z dobrego gatunkowo powietrza. Nie kaszla, nie lzawia- ten kto ma alergie wie o czym mowa. Szyby nie paruja, nawiew mocny, klimatronic arcydokladny. Czuc doslownie zmiane o pol stopnia Celsiusa. Rewelacyjny system odmrazania, zima -10° C szyba przednia, zostanie osuszona i rozmrozona w przeciagu 1 minuty.
Mam 184cm wzrostu, waze 108kg. Siedze wygodnie w pozycji bardzo pochylej. Jest naprawde b duzo miejsca zarowno z przodu jak i z tylu. Ciekawostka, i zarazem zadkoscia jest mozliwosc regulacji niezaleznego pochylenia oparcia tylnej kanapy. Na dalekie podroze rewelacja.
Baaardzo ciche auto, mozna jechac 160km/h a pasazerowie spia jak susly. Mozna posluchac muzyki a nie warkotu silnika i syczacego szumu wiatru.
Czesci, do tego auta w serwisie nie naleza do b drogich lub nawet drogich, biorac pod uwage, ze sa to oryginaly. Nie wymienialem jeszcze nic gdyz jest to dopiero polroczny samochod, ale orientujac sie w cenniku jestem b pozytuwnie.zaskoczony. wiem tez, ze nie bede oskubany jak widzimy w programie "Bedzie Pan zadowolony.."
Czy zadalbym nizszej ceny za to auto...? Tak i nie... Tak poniewaz jestem Polakiem ze srednimi zarobkami, ale nie mam jakichkolwiek podstaw zebym powiedzial "tyle kasy, a takie gowno". Mialem Audi A6 Opla.Vectre C, Peugeota 407 ..Audi zabijal nieekonomicznoscia w naprawach, Opel blad komputera na kolkach. A dobry Peugeot po prostu sie zestarzal... Hyundai jest samochodem ktory daje sie kochac. Jest wdzieczny, funkcjonalny i piekny.
Nie moge nic wielkiego napisac, po 7000km nic sie nie dzieje.
Brak jakichkolwiek usterek.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 GDI 132KM 97kW