Silnik jest rewalacyjny i myślę że przetrwa wieki.
Auto kupiłem 2 lata temu z przebiegiem 80 tyś z Austrii. Dzisiaj ma tyle ile ma, czyli 182.000 i jeździ. Silnik ma bardzo mądre sterowniki i przy dłużej utrzymującej się usterce przejdzie w tryb pracy awaryjny i tylko laweta ( ale nie pozwoli na zniszczenia) Bardzo wdzięczny na zagazowanie. Sekwencja i koniecznie dwa reduktory, naprawdę koniecznie. Przewody zasilające fi 10 ( 8 jest zamała) Proszę mi werzyć bo jeden warsztat zmieniłem i instalację też.
Dobry automat, aczkolwiek czasami trochę za długo myśli. Szkoda że 5 biegowy a nie 6 albo 7.
Tiptronica przy tej mocy naprawdę żadko się używa.
Miałem okazję testować opla insignię 2.0 z 220KM i muszę przyznać że Sonata jest w tej samej kategorii, a napewno zawieszenie w Sonacie lepiej sobie radzi z tą mocą silnika.Natomiast po tygodniowym użytkowaniu rocznej 407 2.0 HDI z przyjemnością wróciłem do Sonaty. Do obecnego przebiegu wymieniałem tylko klocki, oleje, raz tarcze przednie a z zawieszenia nic- choć teraz należą się końcówki drążka kierowniczego. Przepraszam przy przebiegu około 150.000 wymieniłem gumowe tuleje stabilizatora i przód i tył w cenie łącznej 150 zł.
Klimatronic działa bez zarzutu, ale jest jednostrefowy. Czasami sprawia mi trochę kłopotów stąd surowsza ocena. Temperatura się zawieszała np.na 20 st - ale w trybie manualnym oczywiście pracowała dalej.( nie wiem co zawodzi bo do dzisiaj nie umieli w serwisie usunąć usterki)
Autostrada 17.0 LPG ale prędkości przekraczające 170-180
Użytkuję auto w proporcji 60 trasa i 40 miasto i średnie spalanie 15 LPG. Natomiast jak żona pożyczy samochód to spalanie pojawia się 10-11
Dla wyjaśnienia muszę dodać jest to spalanie bez katalizatorów gdyż wypaliły się przy przebiegu 145.000. Przed tym zdarzeniem spalanie wynosiło 15% mniej.
Tylko klimatyzacja się zawiesza.
- zużycie paliwa dla silnika 3.3 i V6 24V 233KM 171kW