Ocena kierowcy - Hyundai Santa Fe I

24pracus@gazeta.pl, 20 lat temu
Silnik 2.7 i V6 24V 4WD 179KM 132kW
Rok produkcji 2004
Hyundai Santa Fe I 2.7 i V6 24V 4WD 179KM 132kW 2000-2006 - Oceń swoje auto
Próbowałem nowe RAV4, Jeepa Cherokee, Hondę CR-V i używanego LC 90. Hyundai Santa Fe zdecydowanie wygrywa! To najbardziej niedoceniony SUV w tej części Europy. Zalecam lekturę opinii kierowców z USA: http://tinyurl.com/4paxp
Przy ruszaniu lekko mułowaty, potem rozpędza się pięknie. UWAGA - samochód na dotarciu. Przyjemne brzmienie V6.
Automat z trybem sekwencyjnym. W mieście często przerzuca z 2 na 3 i odwrotnie. Ogólnie dobrze zestopniowana. Tryb manualny idealny w lekki teren. To mój pierwszy automat, więc nie mam porównania.
Stały napęd na 4 koła + kontrola trakcji. Bardzo komfortowy na szosie i przyzwoite zachowanie w terenie. Ani za miękki, ani za twardy. Jedyny minus - duża średnica zawracania. Brak reduktora.
Siedzi się wysoko, jak w Jeepie. Trochę za grube przednie i boczne słupki. Z tyłu nieco przeszkadzają zagłówki.
Wszystko na swoim miejscu. Wiele elementów wnętrza do złudzenia przypomina te z Land Cruisera 90 (przełączniki, kratki wentylacyjne). Solidna robota. Przyjemna skóra. Plastiki nieco twarde i łatwo sie rysują, ale to samo mam w Nissanie Tino z 2002 r.
Automatyczna klima. Przy 30-stopniowym upale wystarczy ustawić na 2. poziom z 4, aby porządnie chłodziło. Ogrzewanie - zobaczymy w zimie.
Jak na mój wzrost (185) jest akurat, ale wyższemu byłoby ciasno. Gdyby fotel cofał się 3 cm dalej, byłoby znacznie lepiej. Wbrew opiniom, trzymanie boczne bez zarzutu. Duuużo miejsca z tyłu.
Jedyna wada, to słabe wyciszenie układu jezdnego. Słychać go bardziej niż silnik. Ale na to jest przyzwoite radio z CD :-)
Za mało przejechałem, aby ocenić. Na razie ok. 15l/100. Ale to V6...
Za 138 000 PLN dostajesz: 4WD, automat z trybem sekwencyjnym, ABS i kontrola trakcji, skóra, podgrzewane fotele, radio z CD, automatyczna klima. Za podobnie wyposażonego japończyka (np. X-Trail) zapłaciłbym 180 000 PLN. Drżyjcie japońce :-)
Za wcześnie, by ocenić
Za wcześnie, by ocenić