Ocena kierowcy - Hyundai Lantra I

zbrojek, 19 lat temu
Silnik 1.6 114KM 84kW
Rok produkcji 1992
Hyundai Lantra I 1.6 114KM 84kW 1991-1995 - Oceń swoje auto
Samochód nie jest zły. Wychodze rano wsiadam i jade. Mógł by tylko mniej palić no ale jest to kawał samochodu i może dlatego też takie spalanie. Ogólnie nie narzekam jest komfortowy i dość łatwy w prowadzeniu.
Nawet dobra elastyczność oraz dobra kultura pracy. Pomimio prawie 190 000 km nie bierze oleju. Bardzo fajny dźwięk po przekroczeniu 3,5 tyś (standardowy wydech)
Tu jest średnio. Może ja mam poprostu jakąś zjeżdżoną ale nie mam dobrej dokładności. Jedynka na zimnym silniku wpada dopiero prawie po całkowitym zatrzymaniu. Przy szybkiej zmianie na 3 zgrzyta.
Jest miękki i komfortowy (o taki mi chodziło przy zakupie samochodu). Wcześniej jeździłem Hyundaiem S-coupem no i tamten dużo lepiej się prowadził i trzymał na zakretach.
Na widoczność nie moge narzekać. Do przodu jak i dotyłu oraz na boki nie mam zastrzeżeń. Jedyna wada to mam lusterka nie panoramiczne (wstawki ze zwykłego szkła) to czasem trzeba głowę przekręcić
Wszystko pod ręką tak jak powinno być.
Z powodu że silnik stosunkowo szybko się nagrzewa to szybko robi się ciepło w samochodzie. Nie mam jakiś szcególnych problemów z parowaniem szyb. Wentylacja w upały tez nie jest zła dmuchawa jest nawet wystarczająca a jak nie pada to zawsze mozna otworzyć szyberdach który nie powoduje huku w czasie jazdy.
No miejsca jest pod dostatkiem z przodu jak i z tyłu. Jadąc w komplecie (5 osób) 3 osoby z tyłu mogą wygodnie jechać.
No nie jest takie jak w nowoczesnych samochodach. Szczególnie słychać dziury i nierówności. Po wymianie wydechu samochód jeździ bardzo cicho.
Ze złużyciem paliwa jest niezadobrze. Poruszam się głównie po mieście (Łódź) no i spalanie w mieście to ok 10-11L przy delikatnej jeździe. Przy mocniejszym wciskaniu nie ciężko osiągnąć wynik na poziomie 13L.
Jak na taki samochód to ceny nie są wysokie. Ja za mój samochód dałem 4tyś w maju 2005r. Samochód daje dobry komfort oraz dobre wyposażenie (elektryczne szyby i szyberdach regulacja kierownicy) POLECAM. Osoby mające jakies pytania lub poprostu chcące wymienić się opinią zapraszam do korespondencji: rzbrojewski@interia.pl lub na GG:3225966
Przejechałem tym samochodem dopiero 3tyś. Jak narazie tylko wymieniłem olej i wydech (już ze starości był skorodowany) na całej długości.
Z powodu że mało przejechałem nic się jeszcze nie zdarzyło.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 114KM 84kW [l/100km]

9,3