Ocena kierowcy - Hyundai i30 III Wagon

Rok produkcji 2017
Przebieg: 1 000 tys. km
Okres użytkowania: 1 rok
Hyundai i30 III Wagon 1.6 CRDi 110KM 81kW 2017-2018 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Trzyma się rewelacyjnie drogi, w Skodzie Octawi z belka już raz wyleciałem na pobocze.
Auto piękne, porównując do Niemców oryginalny wygląd. Niezależne zawieszenie daje super komfort, trzyma się przepięknie drogi, hamulce robią robotę a silnik naprawdę żwawo przyspiesza jak na 110km. Po przejechaniu 20 tys km mogę powiedzieć że siedzenia igła, plecy nie bolą, nogi nie cierpna. Co do spalania to mam ciężka nogę przy prędkościach 140-170 pali 6.7L a przy spokojnej jeździe do 130-140 spokojnie można się zmieścić w 5.3-5,7 L. A przejechałem już 20 000 km. Więc oceniam to ok.
Silniczek daje rade, żwawo przyspiesza, planuje go dłużej mieć więc olej co 10tys. Wymiana bo do 30tys. Na pewno by przy mojej jeździe nie przeżył. Jeśli chodzi o serwis to dojście do oprzyrządowania super, turbo, rozrusznik wszystkie filtry na wierzchu no i dpf.
Przełożeń 6 chodzi dobrze tylko kurka co za idiot dobra prędkości przełożenia z 2na 3 i 3-4. Jeśli chcemy jechać Eco jak każe komp. to silnik potrafi zawarczec nie miło. Ogólnie najlepiej przeciągnąć troszkę i dopiero zmienić bieg.
Wspomaganie super na mieście kręci się delikatnie, na trasie przy prędkościach autostradowych wspomaganie "twardnieje" ogólnie jak dla mnie i żony bez zastrzeżeń. Zawieszenie bajka, proste wielowachaczowe a nie jakieś belki skrętne jak w Skodzie w porównaniu z Octavia. Nie za twarde nie za miękkie.
Dałbym więcej ale wkurza mnie za cienki lakier. Naprawdę trzeba uważać bo łatwo można zarysowac. Nie radzę wybierać się do lasu na grzyby. Ogólnie blacha na całości plastikowe zderzaki i spojler klapy.
Bez zastrzeżeń, ja widzę idealnie a co mi umknie to kamera cofania pokaże. Żona również nie narzeka, fotele w pełni regulowane i takie polecam wziąć a komfort będzie super.
Wszystko pod ręką, mi idealnie podpasowaly uchwyty na napoje, schowek na okulary w podsufitce i dobrze rozplanowanie przyciski, niczego nie trzeba szukać.
Auto przy obecnych przymrozkach dogrzewa się szybko. Na początku po minucie czuć letnie powietrze (chyba jest nagrzewnica elektryczna) a po 2-3 km. jest ciepło. Pełna temperatura robocza średnio przy 6-8 km oczywiście gdy na zewnątrz jest 2 stopnie bo latem błyskawicznie. Klima super, działa prawidłowo.
Przestrzeni dla kierowcy i pasażera nie brakuje ja mam 188cm żona 174cm. I jest ok. Za nami również sporo miejsca, trasa Poznań - Holandia lub Poznań - Chorwacja w pełnym komforcie przy 4 osobach.
Wiem że nie jest to auto klasy premium no ale przy 140 mogło by być troszkę ciszej bo o wyższych prędkościach nie wspomnę. W sumie zależy jak kto ma ucho wyczulone.
Jak narazie usterek nie ma. Serwis za wymianę oleju i filtra liczy sobie 550zl co dla mnie jest przesada, resztę materiałów eksploatacyjnych dopiero się dowiem. Spalanie na dobry poziomie, ubezpieczenie OC i AC przy pełnych znizkach 2100zl.
Porównując do Niemców otrzymujemy solidne auto z dobrym silnikiem, pojemne i komfortowe a co najważniejsze z długą gwarancja. No i oczywiście dużo systemów bezpieczeństwa w standardzie gdzie przy innych markach trzeba dopłacać.
Brak
Brak