Ocena kierowcy - Hyundai i30 III Wagon Facelifting
12 tys. km
Okres użytkowania:
niecały rok
Nie kupiłby ponownie
Latem tego roku przesiadłem się z Toyota Corolla XII Sedan 1.5 VVT-i 125KM rok 2022 po przejechaniu nią około 50 tkm, do I30. Zmiana auta była podyktowana tym, że potrzebowałem coś w lepszym dostępem do bagażnika. Stwierdziłem, że I30 Wagon będzie dobrym rozwiązaniem. W 90% przypadków podróżuję sam i są to dojazdy do pracy. Dziennie robię około 120-130km i są to przejazdy autostradą i drogą szybkiego ruchu. Jak wypada auto?? Cóż ... w porównaniu do Toyota to dramat na kółkach. Spalanie przy oszczędnej jeździe oscyluje w granicach 6,8l. Corolla w tych samych warunkach paliła w granicach 6l!! Żeby jechać oszczędnie muszę operować gazem delikatniej niż w poprzednim aucie. W mieście również spalanie skacze do góry. Jedyne miejsce gdzie można osiągnąć lepszy wynik to jazdy podmiejskie i wleczenie się w trybie ECO z prędkościami 60-80km/h. Zatem sens układu hybrydowego w moim przypadku jest żaden. Auto przy prędkościach powyżej 90km/h jest nieprzyjemnie głośne. Najdziwniejszej jest to, że są to szumy z okolicy tylnych kół oraz napędu, które nakładają się na siebie i są bardzo nieprzyjemne dla ucha. Przez pierwszy tydzień i jakieś 1000km myślałem, że auto się popsuło :-/. Plastik użyty we wnętrzu przy przełącznikach na drzwiach i na osłonie tylnej klapy od wnętrza jest tandetny. Rysuje się i ciągle na nim widać odciski palców ... nieważne ile to wycieramy. Asystent pasa włączony przez auto po każdym uruchomieniu to kpina... szarpie kierownicę w najmniej potrzebnych momentach. Auto też za każdym razem przechodzi w tryb ECO, który przy moich jazdach jest bez sensu. Jedynie w trybie NORMAL da się w miarę normalnie jechać i czuć wtedy te 160KM, ale tu też hałasy odbierają przyjemność z jazdy. Myślałem, że Toyota ma słabe blachy ... ale karoseria I30 to papier... auto już ma wgniotę na drzwiach i masce, gdzie tak naprawdę to zostało dotknięte w sposób, który na innym samochodzie nie zrobiłby wrażenia.
Ogólnie nie polecam .... cieszę się tylko, że pojazd, który użytkuję mam w najmie na swoją firmę i po 12 miesiącach będę mógł go wymienić. .... niestety to jeszcze 8 miesięcy z tym wyrobem samochodo-podobnym.
- zużycie paliwa dla silnika 1.5 T-GDI 48V 160KM 118kW