Ocena kierowcy - Hyundai i30 I Hatchback

wojtekm, 15 lat temu
Silnik 1.6 CRDi 90KM 66kW
Rok produkcji 2009
Hyundai i30 I Hatchback 1.6 CRDi 90KM 66kW 2007-2010 - Oceń swoje auto
Silnik : Bierzcie diesla, choćby 90KM, benzyna 109KM przy nim nie jedzie. Nie brałem diesla pod uwagę przy zakupie, ale po jeździe próbnej oboma autami nie miałem wątpliwości co wybrać.
Dobre auto, szczególnie za te pieniądze. Świetny silnik - rewelacja, oszczędny i dynamiczny - daje dużo przyjemności zarówno podczas jazdy jak i na stacji benzynowej. No i fajnie mruczy (dlatego wziąłem diesla) :) Za to mocno przeciętna skrzynia biegów, nie tego bym się spodziewał po takim aucie. Środek ładnie wykończony, zastosowano przyjemne materiały, dobrej jakości, ale tylko tam gdzie się zwraca uwagę. Tam gdzie nie widać dużo twardsze plastiki. Generalnie jednak to auto to dobry wybór z którego jestem jak na razie coraz bardziej zadowolony.
Silnik rewelacja, cichutki, bardzo ładnie pracuję, równomiernie mruczy, odrobinę tylko głośniej jak jest zimny, ale szybciutko się nagrzewa. Doskonale przyspiesza, wciska w fotel.
No skrzynia to jest raczej przeciętna. Chyba najsłabsza część auta. Nie jest jakoś tragicznie, ale na tym poziomie to nie powinno tak być. Z jednej strony fajne krótkie przełożenia jak i krótki drążek skrzyni, ale z drugiej to haczy jedynka, czasami nie wskakuje wsteczny a pozostałe biegi też nie wchodzą \"same\", tylko trzeba je precyzyjnie wprowadzać.
Nie jest źle, ale bez rewelacji. Jeździ tak sobie, szczególnie na zakrętach w innych autach czułem się pewniej. Zawieszenie twarde i nie na polskie drogi - tłucze na dziurach mocno. Po francuskich samochodach to jestem rozbestwiony... :)
Z przodu widoczność idealna, z tyłu troszkę gorzej, ale teraz w mało w którym nowym samochodzie z tyłu coś widać. Doskonałe światła - jestem zaskoczony jak dobrze oświetlają drogę.
Super, nic mnie nie wkurza, wszystko przemyślane i intuicyjne.
Z klimatyzacją jest świetnie, bez klimy robi się szybko duszno i parują szyby.
Bardzo dużo miejsca, szczególnie z tyłu jest znacznie więcej miejsca niż przeciętnie w innych autach tej klasy.
Jest dobrze, tylko zawieszenie się tłucze bo twarde, no i diesel to diesel i troszkę go słychać. Poza tym auto jest bardzo akustyczne i wystarczy że drobny patyczek uderzy w nadkola to huk jest nieprzeciętny.
Diesel jest bardzo ekonomiczny.
Rewelacja!
Jest ok, tylko tłucze się osłona pod schowkiem, ale jak coś się podłoży to przestaje.
Brak problemów jak dotychczas.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.6 CRDi 90KM 66kW [l/100km]

5,1