: Bardzo żwawa jednostka , myślałem że ABS zabierze kilka koni i będzie przeciętnie jednak jest bardzo dobrze.
Przesiadłem się na Hyundaia z dużo większych i lepszych klasowo aut. Podyktowane to było kosztami . Zresztą i30 używana jest jako drugie auto w rodzinie. Oferuje sporo miejsca dla czwórki pasażerów idealne rodzinne miejskie auto. Pakowność na tygodniowy wyjazd w 4 osoby całkiem przyzwoita. W bagażniku mamy pełnowymiarowe koło. Dużo schowków. Przy jakichkolwiek pracach w komorze silnika wszędzie super dostęp a nie poupychane jak to teraz w modzie że szpilki nie wepchamy. Ogólnie fajne jeździdełko , żona już się rozgląda za 2 generacją -teraz kiedy w salonach pojawia się "trójka" ceny powinny nieco spaść.
Niezwykle żwawa jednostka, 1,6 CRDI ze skrzynią automatyczną sprawuje się nadzwyczaj dobrze. Mała masa auta i małe gabaryty idealnie pasują do posiadanego przez mój egzemplarz silnika oraz mocy. Niżej byłoby znacznie gorzej.
Posiadam ASB . Zbiegi zmienia płynnie i bez szarpnięć. Szybko reaguje na pełne depnięcie w pedał i przy kick down ciągnie niemal od razu. Denerwuje tylko świst przy przyspieszaniu wydobywający się gdzieś z okolic skrzyni przy zimnym silniku i skrzyni. Nie mam jak sprawdzić czy w innych modelach jest tak samo.
No tutaj nie jest różowo. Mondeo 1,2,3 4 przyzwyczaiło mnie do komfortu. Hyundai jest po prostu twardy i nic tego nie zmieni. Czuć każdą dziurę. Za to przy równych nawierzchniach -niezwykle poprawnie.
Jest wszystko co potrzeba.
Przyciski umieszczone w zasięgu ręki. Większość intuicyjna. Denerwujący sposób włącza p.mgielne przód i tył. Jedyny niedogodność przycisk menu/komputera - umiejscowienie wymyślił idiota lub przycisk ten włożono na odpier...l. Reszta do ogarnięcia. Dużo schowków co bardzo przypadło mi do gustu.
Duuuży plus.
Jak na auto tej klasy wyciśnięto wszystko na maxa.
Do setki ok. Idzie słuchać radia i rozmawiać. Powyżej robi się głośno ale to nie auto na autostradowe przebiegi.
Jestem mile zaskoczony. Średnie spalanie cykl mieszany 3 osoby (skrzynia automat-przypomnę) 6.1 l/100. Najmniej na trasie spalił 5.1 (wynik po tankowaniu nie z komputera)
Bardzo dobra. Szczególnie w segmencie aut używanych.
Przez rok nic. Wymieniłem tarcze, klocki, olej ale to raczej eksploatacja. Dużo czytałem o przepalających się żarówkach - przez rok nie padła ani jedna- zapalam i gaszę auto na światłach- może to jest recepta.
Nic
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 CRDi 128KM 94kW