Dość wygodny lecz bardzo przeciętny, głośny samochód z rdzewiejącym nadwoziem i kiepskim serwisem.
Silnik dostatecznie żwawy i z umiarkowanym apetytem na paliwo. Dość elastyczny (jak na benzynę). Do tej pory bezawaryjny. Silnik 1.6 to po wnętrzu kolejny mocny punkt tego auta.
Zbyt krótkie przełożenia. Przy 100 km/h na obrotomierzu przy 5 biegu mamy 3200 obr. i jest już głośno. Przy prędkości autostradowej 4200 obr. Spalanie ok 9 l i niemiłosieny hałas. Przydał by się 6 bieg. Sama dźwignia pracuje miło - krótkie skoki, dosłownie da się operować jednym palcem.
Do 100 km/h auto prowadzi się stabilnie. Powyżej tej wartości zaczyna nieco myszkować co wymaga wzmożonej koncentracji. Zawieszenie pracuje BAARDZO głośno, co jest też winą słabego wyciszenia i opon Hankook. Przy zmianie na zimowe Barum odczuwam wyraźną róźnicę na +. Przy 35000 zaczęło coś stukać prawdopodobnie łączniki stabilizatora do wymiany
Bardzo dobra, choć warto założyć czujniki cofania.
Wszystko na swoim miejscu. Obsługa intuicyjna. Pojemne schowki.
Bez zastrzeżeń. Szybko chłodzi (klimatyzacja automatyczna - szkoda, że jednostrefowa), wolniej się nagrzewa. Bardzo wydajny system odraszania przedniej szyby.
Dużo miejsca nie tylko w pierwszym ale też i w drugim rzędzie. Bagażnik przeciętny. Z czasem \"padają\" hydrauliczne siłowniki klapy.
Cyba już wszytko napisałem ale podsumowująć:
- tylko 5 krótkich biegów;
- słabe wyciszenie kabiny;
- głośne opony Hankook;
- brak pełnych nadkoli (wer. comfort);
- bak maty maski (założyłem - nie pomaga)
fakty te sprawiają, że straciłem przyjemność z jazdy i kropka.
Można w trasie osiągnąć 6,2 ale to jazda 80-90 km/h. W mieście spala od 8 do 10 w zależności od korków i innych warunków.
Uwzględniając opisane niedociągnięcia - tylko przeciętnie.
Rdza na tylnej klapie (po roku i ponownie po 3 latach mimo wymiany klapy), na progu (po 2 latach), marszcząca się srebrna okleina na kierownicy. Odklejające się odboje amortyzatorów.
RDZA wg mnie i w takiej ilości, w prawie nowym aucie to jednak nie drobiazg.