Ocena kierowcy - Hyundai i30 I Hatchback

Silnik 1.4 109KM 80kW
Rok produkcji 2009
Okres użytkowania: 5 lat
Hyundai i30 I Hatchback 1.4 109KM 80kW 2007-2010 - Oceń swoje auto
Karoseria : Przestrzeń i funkcjonalność.
Karoseria : korozja na tylnej klapie i drzwiach. Naprawione na gwarancji.
Zawieszenie : Wylał tylny amortyzator. Jedyny ponadplanowy koszt, jaki poniosłem.
Samochód nie bez wad, ale w cenie, jaką kosztował, to bardzo dobry wybór. Właśnie zakończyłem po pięciu latach jego użytkowanie i z perspektywy czasu oceniam ten zakup jako dobry. Kupiłbym ponownie i30, szczególnie, że w drugiej generacji wyeliminowano większość bolączek pierwszej (przynajmniej na ile miałem szansę się zorientować). Ale cenowo niestety nie było atrakcyjnie i wybrałem ofertę konkurencji.
Silnik lubi wysokie obroty i nie jest najcichszy (co częściowo wynika z pierwszego). Dynamika i elastyczność - więcej, niż zadowalające. Spalanie nie najniższe może, ale akceptowalne. Zazwyczaj udawało mi się zmieścić w 7 litrach w cyklu mieszanym.
Wymaga przyzwyczajenia, ale gdy się ją opanuje, działa bardzo fajnie. Wsteczny jedynie haczył bardzo często, co było irytujące. Do przełożeń nie mam zastrzeżeń, choć szósty bieg pewnie by nie zaszkodził.
Ogólnie nieźle, choć mając porównanie z nowym autem, widzę różnicę. Bardzo sztywne zawieszenie, często przenoszące drgania na układ kierowniczy, co potrafiło być nieprzyjemne. Układ kierowniczy bardzo czuły w reakcjach, przez co przy większych prędkościach wymaga uwagi. Wspomaganie z przyjemnym oporem. Na minus głośna praca zawieszenia, co jest pewnie skutkiem słabego wyciszenia kabiny.
Bez zarzutu. Bardzo duże lusterka, dobre przeszklenia.
Szalenie przestronne wnętrze, któremu trudno cokolwiek zarzucić. W swojej klasie niemal bez konkurencji. Niezłej jakości audio ze złączem USB w standardzie, co nie jest normą, a jest szalenie wygodne. Fotele trochę krzesełkowate, z dość twardym siedziskiem, ale wygodne.
Dam przeciętnie, bo nagich dość słaby, zwłaszcza pod koniec mówi użytkowania auta. Pewnie gdyby go przeczyścić, byłoby lepiej.
Bezkonkurencyjna
To jedna z największych słabości tego auta. I jedna z nielicznych wad z prawdziwego zdarzenia.
O spaleaiu już wspominałem. Przeglądy nie najtańsze, podobnie jak części. Ale że auto mało awaryjne, a i w zakupie tanie, ogólnie wychodzi na plus.
Pomimo pewnych słabości, wciąż tak to oceniam.
Nękały go pewne słabości, typowe dla modelu. Większość naprawiana na gwarancji. Żadna dyskwalifikująca, choć potrafią być irytujące.
W moim egzemplarzu - brak.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 109KM 80kW [l/100km]

7,1