Ocena kierowcy - Hyundai i30 I Hatchback

nelk3@interia.eu, 15 lat temu
Silnik 1.4 109KM 80kW
Rok produkcji 2008
Hyundai i30 I Hatchback 1.4 109KM 80kW 2007-2010 - Oceń swoje auto
Porównywałem wiele samochodów przed dokonaniem zakupu, i30 wypadł najlepiej pod względem stosunku jakość/cena/wyposażenie/wygląd. Jestem bardzo zadowolony z zakupu, Gdybym miał podjąć jeszcze raz tą decyzję nie wahał bym się ani minuty.( może zastanowił bym się nad dieslem lub mocniejszą benzynką)
Moc ok, ale trzeba go wysoko kręcić i staje się głośny. Przy obrotach w zakresie 2 - 4 tyś w miarę cichy.Mógłby mieć inaczej ustawiony moment obrotowy nawet kosztem koni mechanicznych.
Ogólnie da się przeżyć,trochę haczy 5 lecz redukcji biegu. ciężko wchodzi również wsteczny. Skrzynia to najsłabszy punkt tego samochodu.
Miałem dać 5 z minusem za fabryczne opony które są głośne, szczególnie na porowatym asfalcie. Samochód dobrze trzyma się drogi, daje poczucie bezpieczeństwa nawet podczas szybkiej jazdy. Zawieszenie przez swoje zestrojenie jest komfortowe lecz wystarczająco sztywne.
Świetne duże lusterka. Jak we wszystkich nowych samochodach widoczność przez tylną szybę nie najlepsza.
Rozmieszczenie przełączników i ich obsługa intuicyjna jak w telefonach NOKIA. Ustawienie fotela i kierownicy optymalne. Siedzenie niezwykle wygodne z regulacją lędźwiową. Gdybym mógł dałbym 6 jednak z małym minusem za bardzo chropowate koło kierownicy ( mam zamiar zainwestować w skórzaną )
Climatronic w Hultaju jest świetny. Bardzo szybko schładza wnętrze pojazdu. Opcja auto dobrze zestrojona.
Przestrzeń na 6 zarówno z przodu jak i z tyłu. W salonie przeprowadziłem test siadania za sobą i byłem zdziwiony ponieważ miejsca było tyle samo co w mojej omedze.Wewnątrz samochodu czuję się jak w aucie klasy wyższej.Przymierzałem się również do Fiata Brawo, lecz w tamtym samochodzie nie czułem takiej przestrzeni Bagażnik wystarczającej wielkości, przy porównaniach cyfr trzeba zwrócić uwagę na konkurentów którzy nie posiadają pełnowymiarowego koła zapasowego ( które jest w mojej wersji Hultaja) przez co w liczbach wypadają minimalnie lepiej.
Brakuje wyciszenia komory silnika, szczególnie powyżej 4 tyś. Przy spokojnej jeździe w samochodzie jest cicho. Brak niepokojących dźwięków z układu jezdnego oraz skrzypiących plastików.
Gdy jeżdżę spokojnie spalanie w mieście mieści się w 7,6 l/100 km ( nawet w korkach) przy jęźszie dynamicznej lekko przekracza 9 l. Na trasie rewelacja bez problemu 6,5 litra ( Krótka trasa z mnóstwem robót drogowych)
Na szóstkę. Samochód który bardzo wyraźnie przekracza granice swojej klasy
Wszystko jak na razie super, lecz na szczegółową ocenę jeszcze za wcześnie
Brak

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 109KM 80kW [l/100km]