Ocena kierowcy - Hyundai i30 I Hatchback

Witold L., 16 lat temu
Silnik 1.4 109KM 80kW
Rok produkcji 2008
Hyundai i30 I Hatchback 1.4 109KM 80kW 2007-2010 - Oceń swoje auto
Karoseria : Przestronność, zwłaszcza z tyłu.
Ogólnie fantastycznie, za wersję Comfort + lakier metalik i dywaniki łączne upusty wyniosły 11 tys. Czyli wypasiona furka za niewielkie pieniądze (stosunkowo). Tylko czasem słyszę:"Oszalałeś, koreańczyka kupiłeś i to Hyundaia!" Jak pytam czy za takie pieniądze znajdą mi coś tak wyposażone to milkną. No cóż, zazdrość ma różne oblicza. Ja za takie pieniądze wolę nowy Hyundai niż klepanego lub z przebiegiem niczym Apollo 13 niemca.
Troszkę "krótkie" biegi, ale elastyczność OK
Na początku haczyła jedynka i wsteczny, już jest OK Czasem trzeba wsteczny na dwa razy włączać ale idzie na lepsze. Poza tym biegi ładnie chodzą.
Mogli dać szersze oponki - oryginalne na aucie (185/65/R15) jednak zawieszenie wielowahaczowe robi swoje. Jest OK
Fajne duże lusterka rekompensują szeroki słupek tylny. Trzeba się nauczyć.
Wszystko pod ręką, brak mi tylko jakiegoś schowka - półeczki po lewej stronie kierownicy.
Szybko się nagrzewa i chłodzi (klima automatyczna)nie ma się czego czepić na razie. Zobaczymy zimą.
Baaaaaardzoooo dużo miejsca szczególnie z tyłu. Kierowca przyjemnie objęty fotelem i konsolą, w nogach luz. Należę do dużych misiowatych i jest bardzo przytulnie.
Może troszkę za głośno powyżej 3 tys. obrotów, ale jest naprawdę OK. Nie jest to balon, ma silnik - musi buczeć :-)) Na "luzie" cicho jak w kościele.
Tu nie wiem, ale nie jest źle. Mam go za krótko (500 km) Jeśli po dotarciu zejdzie o pół litra to będzie rewelacja.
Nic nie świszczy, trzeszczy, itp. Reszta zobaczymy. Materiały OK, spasowanie i ogólne wrażenie OK. Troszkę za bardzo słychać od układu jezdnego odgłosy drogi i w czasie deszczu woda w nadkolach jak Niagara - tu zaoszczędzono. Podświetlenie panelu radia i klimatyzacji świeci zbyt mocno. Jest regulacja, jednak to za mało. Ja mam cały czas na minimalnie i troszkę przeszkadza szczególnie poza miastem.
Zaraz po wyjechaniu z salonu zapaliła mi się kontrolka poduszek. Wizyta 3 dni później i po 20 min . po sprawie. Rozłączył się przewodzik w prawym słupku pomiędzy drzwiami, pod plastikiem, na dole. Teraz ma prawie 2 tysiące i nic.
Nie mam uwag na razie.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 109KM 80kW [l/100km]