Układ hamulcowy
: Bardzo dobre hamulce.Po przesiadce do innego samochodu cięzko się przestawić;)
Hyundaia i30 w dieslu 1.6/90km polecam każdemu,komu zależy na bardzo niskim spalaniu,trwałości ,niezawodności i komforcie podróżowania.Jeśli ktoś jednak lubi szybszą/bardziej dynamiczną jazdę może być ciut rozczarowany,bo Hyundai z tym silnikiem jest bardzo mało elastyczny.Jednak zalety tego modelu (moim zdaniem) w zupełności wynagradzają słabą dynamikę jazdy. Hyundai dostaje ode mnie najwyższą ocenę!
Póki co nie miałem żadnych awarii,a to dla mnie najważniejsze.Samochód jak na dość słaby,wydawałoby się silnik,przyzwoicie przyspiesza ,nie męczy się na sporych nawet wzniesieniach(testowany w Norwegii) i przy tym ma rekordowo niskie spalanie.
Jak dla mnie bardzo dobrze.Biegi wchodzą lekko i nic nie szarpie.
Samochód dość miękko resoruje i dobrze wybiera nierówności,ale z drugiej strony dobrze trzyma się drogi.
Duże lusterka ,dobra widoczność do tyłu.
Bagażnik mógłby być ciut większy,ale do codziennej jazdy i nawet bardzo dużych zakupów wystarcza. Za to bardzo duży plus za sporo miejsca z przodu i na tylnej kanapie.
Mogłoby być ciut lepiej,ale jest dobrze
Bardzo dużo miejsca w kabinie,jak w samochodzie segmentu D.
Nie jest idealnie,ale da się wytrzymać,nawet na bardzo długich trasach po Europie.
Trudno mi sobie wyobrazić tańsze w utrzymaniu auto w segmencie C.
Jakość wykonania bardzo dobra.Po 5 latach widać co prawda przetarcia na kierownicy,ale generalnie użyto dobrych ,solidnych materiałów. Silnik i podzespoły w moim egzemplarzu póki co bezawaryjne.
Z powodu wad konstrukcyjnych ,zwłaszcza w czeskich egzemplarzach, żarówki h7 trzeba wymieniać nawet co 30-kilka dni. Ale przy tak niskich osztach utrzymania można to przeboleć
Brak:)! (póki co)
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 CRDi 90KM 66kW