Ocena kierowcy - Hyundai i30 I CW

Przem, 15 lat temu
Silnik 1.6 CRDi 115KM 85kW
Rok produkcji 2008
Hyundai i30 I CW 1.6 CRDi 115KM 85kW 2008-2010 - Oceń swoje auto
Inne : Ergonomia i ilość miejsca. Ponadprzeciętna. W środku jak w autobusie. zarówno z przodu jak i z tyłu nawet nieprzeciętnie wysokie osoby nie beda narzekały na brak miejsca. Również osoby \"przy kości\" nie będą miały problemu z uciskającymi je fotelami.
Karoseria : Wydaje mi się, że od nowości mam bąble na spawach tylnej klapy bagaznika. Musze jechac do salonu, bo nie znam się na tym.
Piękny samochód. Nie wygląda jak Koreańczyk, a raczej jak rasowy europejski samochód. Czasami przez podobieństwo przedniego grila do innych marek mylę go jadąc trasą z Hondą lub Toyota Avensis :-) Mają bardzo podobne przody. Poza tym wielki, wygodny i komfortowy.
Niesamowicie elastyczny dizelek. Cichutki, mało pali. Świetnie sprawuje się w mieście i na trasie. Nie ma problemu z zapłonem nawet przy -25 i całej nocy pod gołym niebem :-)
Biegi wskakują bezbłędnie. Ocena 4, bo wsteczny ma czasami zacięcia i trzeba próbować 2-3 razy nim zaskoczy. Ale nie jest to nagminne i da się z tym żyć.
Nic nie drga, nic się nie trzęsie i nie piszczy. Brak stuków i innych dziwnych objawów na różnych nawierzchniach.
Przód i tył - rewelacja. nawet jak jakiś \"kolos\" usmaruje nas błotem to wielkie wycieraczki radzą sobie z tym doskonale. Jedyny mankament, to to, że są trochę za nisko ustawione spryskiwacze i przy dużej prędkości nie pryskają na wystarczającą wysokość. Ogromne lusterka (jak od ciężarówki) też ułatwiają widoczność.
W porównaniu do Seata (którego chciałem kupić) to niebo, a ziemia. Przepaść jaka dzieli \"niemieckie\" samochody a koreańskiego eleganta jest nie do opowiedzenia. Oczywiście co się komu podoba. Ale ilość miejsca z tył i z przodu na nogi - rewelacja. Kolega (wzrost ponad 2m) mieści się tam bez problemu i ma luz. Nad głową też jak w busie. Ilość schowków i kieszonek ponad przeciętna. Minusem jest brak schowka pod przednim siedzeniem pasażera. Rekompensatą jest ogromny klimatyzowany schowek, który zastępuje mini lodówkę :-D Duuuży mankament to idiotyczne umieszczenie statystyk komputera nie pod ręką w kierownicy lub na końcu drążka z wycieraczkami (tak miałem w Clio). Statystyki tam wyświetlane też są żenujące. Poza tym w samochodzie za tyle pieniędzy z dużymi aspiracjami oszczędność w stylu: 1) brak automatycznego włączenia się tylnej wycieraczki w momencie wrzucenia wstecznego przy włączonych przednich wycieraczkach. Tak trudno się domyślić, że skoro przednie wycieraczki działają to znaczy, że LEJE i warto by przetrzeć tylną szybę? W Clio z przed 5 lat to było... 2) brak automatycznego podnoszenia przedniej szyby kierowcy. Jest Auto Down, ale Up już trzeba dopłacić. To chyba ktoś ogarnięty manią oszczędzania każdego centa projektował. Ręce mi opadły ale nie dopłaciłem za to. Sam sobie zrobię jak się gwarancja skończy. I znów w Clio z przed 5 lat to było... 3) brak 2 diodek - kolejna żenada, które podświetlają nastawienie świateł (kont) i coś obok nie pamiętam teraz. Jak jedziecie w nocy, to na czuja, bo nie widać nic! W Clio z przed 5 lat to było... Poza tymi małymi niedogodnościami - samochód rewelacja.
Posiadam w swoim modelu automatyczna klimę i nie ma z nią problemów. Zarówno w upały jak i -20 sprawuje się doskonale. Błyskawicznie grzeje i odparowuje szyby, a latem mrozi aż miło.
O tym pisałem już wyżej. Przy nadwoziu CW miejsca jest zdecydowanie więcej niż w innych modelach konkurencji. Wystarczy spojrzeć na wysokość i długość tego modelu na parkingu supermarketu. Zdecydowanie widać go z daleka :-D
Pewnie jak wszędzie mogło by być lepiej, ale ja nie narzekam. Wrażenia z jazdy nawet przy dużej prędkości nienaganne. Oczywiście pod warunkiem, że wywalimy oponki Kumcho :-D
Spalanie lepiej niż przyzwoite. Poniżej podam ile wynosi w różnym obszarze. Jedyny spory dla mnie mankament to beznadziejnie mało informacji z komputera.
Ocena 4, bo za tą kasę, to mogli by te małe pierdoły dorzucić i nie robić obory. 2 diodki, schowek i wyłącznik krańcowy (Auto Up) to chyba nie zrujnowało by Hyundaia... Poza tym pasowało by lepiej 5- ale takiej oceny nie ma :-)
Na razie po 10tys nic się nie zepsuło i nic nie stuka :-D
Na razie po 10tys nic się nie zepsuło i nic nie stuka :-D