Ocena kierowcy - Hyundai Getz

RAFOO z SOSNOWCA, 19 lat temu
Silnik 1.3 MPI 82KM 60kW
Rok produkcji 2004
Hyundai Getz 1.3 MPI 82KM 60kW 2002-2008 - Oceń swoje auto
Jak za tą cene to niema KONKURENCJI , za 38 tys. kupiłem fure z pełną elektryką , 2xAIRBAG, ABS,wspomaganiem i mocnym silnikiem.
Silnik dynamiczny, łatwo wkręca się na obroty. Od 4000 obr/min zaczyna ostro przyspieszać,do około 3000 lekko ospały. Powyżej 140 lepiej przygłośnić RADYJKO :D Leciałem nim z górki 190 km/h :) , na prostej 168 i nic więcej.Spalanie zależy tylko i wyłącznie od stylu jazdy, można spalić 5,5l a można i 12l :D
Skrzynia chodzi precyzyjnie i lekko,jak komuś nie pasuje propnuje przejażdżke golfem IV(masakra!!!), wiem co mówie bo mam też golfa.Jedyny mankament to za długa 3 i 4.
Zawias twardo zestrojony, na równej drodze bardzo dobrze trzyma w zakręcie,w sytucjach ekstremalnych lekko nadsterowny, nadwozie zbytnio nie wychyla się. Uważałbym na poprzeczne nierówności , z nimi zawiesznie sobie nie radzi, szczególnie jeżli szybko jedziemy na łuku po nierównej drodze przód może wyjechać z zakrętu.Chamulce dobre gdy hamujemy na maxa w sytuacji awaryjnej(jak już zadziała ABS). Przy dochamowywaniu bez uślizgu kół z dużej prędkości (120-160) samochód "myszkuje po drodze", trzeba uważać(niewiem czy korektor nie jest ustawiony za ciasno na przód).Układ kierowniczy średnio precyzyjny,chyba troche za lekko działa, przy dużych prędkościach daje troche za mało czucia.Ale w porównaniu do Peguta 206,Yarisa,Fabi zdecydowanie lepszy.Ogólnie jest wporzo:)
Przednie słupki zasłaniają , szczególnie pieszych na przejściu, ale można się przyzwyczaić.Plus za bardzo duże lusterka boczne, martwe pole praktycznie nie występuje.Duże boczne szyby (mam wersje 3-d) dają świetną widoczność na boki.Ciężko wyczuć przód przy parkowaniu ponieważ wogóle nie widać obrysu maski.
Wszystko na swoim miejscu.
Bez zastrzeżeń.
Z przodu miejsca pod dostatkiem,ale przydała by się regulacja wysokości fotela kierowcy, bo siedzi się troche jak na stołku.Duzo miejsca na szerokość i na głowe. Z tyłu przy odchylonym na maxa oparciu kanapy, wygodniej niż w GOLFIE IV.
Jak go ostro gonie (pedal non stop metal :D) to sobie podgłaśniem radyjko bo robi się głośno, chodź dźwięk jest całkiem przyjemny (basowy szum)
Już pisałem to tylko zależy od stylu jazdy (od 5,5 do 12l/100km)
Brawo dla HYUNDAIA
jak narazie nic się nie zepsuło.
patrz wyżej

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.3 MPI 82KM 60kW [l/100km]