Całkiem udane autko- może się podobać. Gdyby nie spalanie byłbm baardzo zadowolony, a tak po prostu zadowolony.
Na wyskoich obrotach ładnie przyspiesza, do ok. 2500 dość mułowaty. ale biorąc pod uwagę masę autka i pojemność silnika, ogólnie oceniam dobrze. Elastyczność ok.
Mocna strona. Chodzi lekko i precyzyjnie. Tylko konia z rzędem temu kto mi powie, dlaczego po uruchomieniu silnika trzeba odczekać kilka sekund zanim wrzuci się wsteczny (patrz instrukcja obsługi).
Po przesiadce z francuza (R 19) na początku lekka makabra (twardooo). Ale powoli się przyzwyczajam i przekonuję, bo trzymanie na łukach i zakrętach jest rzeczywiście ekstra.
Przednia szyba- rewelacja. Niestety efekt psują dość masywne słupki boczne i zagłówki z tyłu.
No comments :) Mały minus za twardawe i nieodporne na zarysowania plastiki (nie dotyczy to stricte ergonomii, ale uważam za ważny szczegół)
Jest dobrze- szybko się nagrzewa. W lecie jeszcze nie próbowałem.
Jak na tę klasę z przodu bardzo dobrze- przednia szyba stwarza niesamowite wrażenie przestrzeni. Mogło być odrobinę więcej miejsca na nogi (na długość), ale jest ok. Z tyłu- no cóż jeszcze nie podróżowałem.
Potwierdzam opinie poprzedników- przy niskich obrotach bardzo dobrze. Powyżej 120/130 km/h hałas zwiększa się. Ale jak na autko segnentu B jest ok.
ZDECYDOWANA PORAŻKA w mieście- bierze nawet 9,5 litra. A Shummachera to ja naprawdę nie zgrywam. Jak na takie autko to zbyt dużo. Fakt, że to 82 Km i startuję z zimnego silnika, ale to i tak za dużo. Na trasie lepiej- powyżej 6 litra. Mam nadziaję, że po dotarciu i latem będzie lepiej.
Konkurenci mają drożej, a hyundai nie powinien mieć kompleksów (zwłaszca w porównaniu ze skodą, czy fiatem)
Przy przebiegu 2000 km daję trochę "na kredyt"
J.w.
- zużycie paliwa dla silnika 1.3 MPI 82KM 60kW