: Podchodziłem do tego samochodu bardzo sceptycznie. Marka zupełnie inaczej postrzegana niż VW czy choćby Ford. Jednym z argumentów \"za\" Getzem była ich mała liczba na rynku wtórnym w myśl zasady mówiącej, że ludzie nie pozbywają się samochodów, z których są zadowoleni. A kropkę nad \"i\" postawił mój sąsiad od 18 lat użytkujący Hundaia Pony bez żadnego remontu głównego mimo 350 tys. km na liczniku. W miarę upływu czasu coraz bardziej przekonywałem się o trafności wyboru. Getz jest właściwym samochodem dla osób poszukujących średniej wielkości auta do poruszania się głównie po mieście ale i do nawet dalszych wypraw kilka razy w roku. Jestem pozytywnie zaskoczony elastycznością i kulturą pracy silnika. Oczywiście nie jest to samochód do pościgów (pisk opon na światłach i 190 na autostradzie) ale do codziennego użytkowania. Moc silnika wystarczająca choć przy obciążeniu i na dodatek w górach przydałoby się kilka koni więcej. Mimo to sprawdza się nawet w 4 osoby na trasie do Chrwacji. Zrobiłem kilka takich kursów i samochód sprawował się bez zarzutów. Na dłuższe trasy przydaje się też dobrze wyprofilowany fotel z bocznym trzymaniem. Gwałtowne manewry nie rzucają kierowcą po kabinie (a i samochód prowadzi się wtedy pewnie i przewidywalnie - sprawdzone). Nawet wysokie osoby nie mogą narzekać na miejsce z przodu. Dla pasażerów z tyłu nieco mniej miejsca. Nie polecam podrózy na tylnej kanapie osobom o wzroście powyżej 180. Natomiast nic nie można zarzucić jakości wykonania i materiałom. Boczki wykończone materiałem, dobrze wyglądają. Mimo 5 lat nic nie trzeszczy i nie stuka. Zimą czasem słychać piski gumowych elementów zawieszenia. Mechanicy twierdzą, że to cecha materiału z jakich zostały wykonane bo nie stwierdzili żadnych luzów i przeglądy rejestracyjne auto przechodzi bez problemów. Wizyty w serwisie mozna zaliczyć do miłych bo poza płynami eksploatacyjnymi nie ma co wymieniać. DO tej pory musiałem wymienić jedynie klocki hamulcowe i amortyzatory tył (na gwarancji). Jeśli chodzi o serwisy to mały minus: trzeba znaleźć właściwy. Nie wszędzie pracują prawdziwi fachowcy. Ja dopiero drugi serwis uznałem za właściwy. Jeśli ktoś mieszka w Łodzi lub okolicach to polecam Marvel na Śmigłego-Rydza. Działają dopiero dwa lata ale mechaników pościagali doświadczonych. Ceny przeglądów znośne choć mozna kupić coś taniej na własną rękę np. olej. Ogólnie jestem więc zadowolony z Getza zwłaszcza gdy porównam go do moich poprzednich aut Corsy 1,2 i Clio a to dlatego, że bardziej podobają mi się samochody do których nie trzeba cięgle czegoś kupować ;-) Moim zdaniem Getz ma jeszcze jedną ważną zaletę: nie kradną z niego lusterek, kołpaków czy lamp co kilkakrotnie zdarzało mi sie w Oplu. Sam Hyundai ma oczywiście swoje wady: można by pomarudzić trochę przy wielkości bagażnika czy braku dużej ilości schowków w kabinie. Niektórym może także przeszkadzać niewielki wybór kolorów nadwozia i praktycznie żaden wybór kolorów wnętrza ale moim zdaniem są to drobiazgi. Ogólnie jest to dobrze skonstruowany samochód, który mimo kilku lat produkcji nie zestarzał się i bez obciachu mozna nim jeździć. Bez wielkich fanaberii i bez szczególnego polotu lecz solidne autko do codziennego użytku.