: Kultura pracy silnika. Pomimo że auto jest spore nie ma problemu z parkowaniem i poruszaniem się w mieście. Jest bardzo zwrotny.
Silnik pracuje równomiernie i cicho jak na diesla. Odpala przy -20 stopniach mrozu bez problemów. Mocy w zupełności wystarcza by auto było dynamiczne.
Pracuje bezbłędnie choć przełożenia są trochę krótkie. Ale taka jest natura tego typu aut.
Myślę że dodatek w nazwie \"Galloper\" dobrze charakteryzuje układ jezdny. Zachowuje się ten samochód trochę jak niesforny rumak. Koleiny na asfalcie powodują ciągłą walkę z kierownicą aby utrzymać go w swoim torze jazdy. Na dobrej nawierzchni jazda to przyjemność. W terenie radzi sobie bardzo dobrze. Zawieszenie dość twarde w terenie nie daje wysokiego komfortu jazdy (ale to nie limuzyna) ale na twardym jest bardzo dobrze.
Bardzo dobra do przodu i na boki, trochę gorzej do tyłu. Duże lusterka boczne łagodzą ten mankament.
W zasadzie wszystko jest tam gdzie potrzeba.
Przy - 20 stopniach mrozu trzeba dość długo czekać na mocne ogrzanie kabiny. Przy mniej drastycznych temperaturach nagrzewa się szybko.
Bardzo wygodne fotele dla kierowcy i pasażera obok. Dużo miejsca z przodu. Długa jazda nie jest męcząca. Pasażerom z tyłu zostaje nieco mniej miejsca ale siedzenia są też wygodne, posiadają nawet regulację pochylenia oparcia.
Do prędkości 110-120 km/h można powiedzieć że jest cicho. Nie trzeba podnosić głosu aby rozmawiać. Powyżej tych prędkości hałas się nieco zwiększa z powodu szumu wiatru (bryła samochodu z dużymi płaskimi powierzchniami)ale nadal jest znośnie.
Zużycie paliwa mile mnie zaskoczyło. Co do kosztów napraw nie mogę się wypowiedzieć. Nie korzystałem jeszcze z serwisu.
W cenie do 12 tys. i swojej klasie auto sprawi satysfakcję. Jestem fotografem i poruszam się dużo w terenie. Miałem poprzednio małe auto i nie wszędzie mogłem dojechać. Trzeba było sporo dźwigać sprzętu zanim dotarłem gdzie chciałem. Teraz mogę dotrzeć tam gdzie chcę i fotografować nawet nie wychodząc z auta co pozwala być niezauważonym przez zwierzynę. Jestem zadowolony z tego zakupu. Dodatkowy plus takiego auta - inni kierowcy mniejszych samochodów czują respekt na skrzyżowaniach :)
- zużycie paliwa dla silnika 2.5 TD 105KM 77kW