Ocena kierowcy - Hyundai Elantra VII Sedan

Silnik 1.6 MPI 123KM 90kW
Rok produkcji 2021
Przebieg: 1 000 tys. km
Hyundai Elantra VII Sedan 1.6 MPI 123KM 90kW 2021-2024 - Oceń swoje auto
Elantre CN7 wybrałem z prostego powody jeździłem wcześniejszą wersją czyli 6FL, jestem bardzo zaskoczony nową Elantrą jest lepiej wyciszona i o wiele lepiej się prowadzi silnik 1.6 spokojnie wystarczy do normalnej jazdy.
Silnik ma dobrą kulturę pracy nie trzęsie chodzi cichutko jest to w dalszym ciągu stara sprawdzona jednostka 4 cylindrowa.
Biegi wchodzą leciutko bez żadnych dziwnych odgłosów, sprzęgło chodzi bardzo lekko trzeba się przyzwyczaić szczególnie przy ruszaniu z miejsca.
Prowadzi się pewnie zawieszenie chodzi cichutko nawet na nierównej drodze na kołach 17 cali.
Ogólnie karoseria ma piękne kształty lakier jest ładny daje 4 gwiazdki z tego powodu że widać pewnie niedociągnięcia takie jak słabo pomalowane miejsca niewidoczne na przykład koło zawiasów drzwi prześwituje podkład ja wiem że tych miejsc nie widać :) na plus pomalowana komora silnika pod kolor karoserii już coraz rzadziej się to spotyka.
Widoczność jest dobra słupki nie przeszkadzają na minus widoczność przez tylną szybę kamera cofania załatwia ten problem.
Wszystko jest pod ręką normalny panel klimatyzacji przyciski czytelne obsługa intuicyjna.
Nie mam zastrzeżeń wszystko ładnie działa w trybie auto
Miejsca sporo z przodu i z tyłu wygodne fotele o dziwo dobrze trzymają na boki.
I tutaj duży plus względem poprzedniej generacji pierwsza rzecz którą zauważyłem na jeździe próbnej to o wiele lepsze wyciszenie
Spalanie w mieści przy włączonej klimie 7l więc nie najgorzej.
Nowa Elantra kosztuje wiele więcej jak poprzednia generacja ale myślę że dostajemy fajne auto w który wszystko działa jak należy.
Póki co nic i oby tak zostało :)
Pierwsze tysiące bez awaryjnie.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 MPI 123KM 90kW [l/100km]

6,1