Ocena kierowcy - Hyundai Elantra V Sedan Facelifting
Przebieg:
19 tys. km
Okres użytkowania:
1 rok
Ładny samochód o harmonijnej linii nadwozia wyróżniający się też wzornictwem wnętrza.Ergonomia OK bez większych zastrzeżeń,trochę irytujący brak podświetlenia przycisku blokady drzwi.Jak w innych opiniach potwierdzam niezbyt dobre wyciszenie. Układ jezdny do dopracowania za to prosty co daje nadzieję taniej eksploatacji.Fakt radio nie ma RDS lecz gra przyzwoicie co dla mnie jest dużo ważniejsze {w testowanej skodzie nie dało się słuchać}.Materiały wykończeniowe przyzwoite w tej klasie i dobrze spasowane,siedzenia wygodne dużo miejsca z tyłu,bagażnik oceniam na wystarczający. Za kierownicą czuję się komfortowo i mam wrażenie, że miejsca mam więcej niż w passacie.Myślę,że auto ma dużo więcej zalet niż minusów i jest godne zainteresowania mimo że nie popularne w Polsce.Globalnie Elantra jest jednym z najlepiej sprzedających się modeli {ustępuje tylko nieznacznie toyocie corolli}
Dobra kultura pracy,wyjątkowo cichy w niskich iśrednich zakresach obrotów,trochę gorzej w wysokich.Silnik oceniam jako oszczędny-wszystko zależy od stylu jazdy np; trasa Wa-wa - Hel+okolica do wysuszenia baku {prędkości na trasie 100-140km/h} spalanie 6l/100km.Trasa Wa-wa Konigstein k.Drezna częściowo w górach{w trasie prędkości 90-160 km/h} 5 osób,włączona klima+bagaże,spalanie 7,3l/100km.Nacodzień cykl mieszany 6,5l/100km
pracuje precyzyjnie
Przy większych prędkościach na nierównościach tył staje się nerwowy
Widoczność przeciętna,szerokie słupki do tyłu warto zainwestować w czujniki parkowania
brak zastrzeżeń
bardzo wydajna klima, bardzo szybkie odszranianie szyb zimą
Dużo miejsca dla kierowcy i pasażerów . Osoby wysokie muszą uważać na głowę na tylnych siedzeniach
Dobrze kupić ciche opony
pierwszy przegląd 750 zl o spalaniu już pisełem
Rozsądna propozycja cenowa z tym wyposażeniem {wersja comfort} 5 lat gwarancji bez limitu kilometrów
brak
brak