: Naprawdę udana jednostka, bardzo żwawa i elastyczna i mimo że to R4, to kocham jego dźwięk na wysokich obrotach!
Ocena dobry+. Auto jest bardzo przyjemne do jazdy oraz utrzymania. Nie jest jednak bez wad o czym trzeba pamiętać. Wspaniała opcja dla osób które szukają niedorgiego auta o sportowym zacięciu i fantastycznym wyglądzie. Auto przyciąga uwagę! Co raz ktoś się ustawia obok gotowy się ścigać, przechodnie też się oglądają :) Codziennie jestem nim zachwycony gdy do niego wsiadam lub wysiadam. Pamiętaj jeszcze, że kupno samochodu to jedno, a utrzymanie go to drugie.
Silnik 2.0 jest jednostką dynamiczną i daje sporo frajdy. Masa auta jest mała, więc osiągi są bardzo przyzwoite. Jednostka elastyczna, chodzi równo na niskich obrotach, przyspiesza też nieźle z niskiego pułapu.
Wg mnei jeden z najsłabszych punktów w tym aucie. W mojej czasami zgrzyta 3ci bieg, gdy wrzucam go będąc na wysokich obrotach. Remont skrzyni nie wiele pomógł - co prawda zgrzyt pojawia się naprawdę sproadycznie, ale sie pojawia. Skrzynia sama w sobie jest też dość oporna, biegi wchodzą niby składnie, ale czasami jest problem z wstecznym, czasami z redukcją na 1 (nawet przy bardzo małej prędkości - korki).
Nie mam zastrzeżeń, auto klei się do drogi, na zakrętach rewelacja.
Wbrew pozorom w aucie coupe widoczność nie jest zła. Może na początku nie ma się wyczucia jeżeli chodzi o manewry parkowania lub zmiany pasa na drodze, ale szybko można się do auta przezwyczaić i je wyczuć.
Wszystko jest na swoim miejscu, do małych wad można zaliczyć mały schowek i podsłokietnik, ale wszystkeigo mieć nie można :)
Jako, że silnik się szybko nagrzewa, wentylacja w zimie nie zawodzi. Z klimatyzacją jest też nieźle, ale ma dużą wadę - bardzo obciąża silnik i podwyższa znacznie zużycie paliwa.
Nie ma co oczekiwać cudów, jest to auto 2+2 i o ile z przodu miejsca jest dosyć, to z tyłu można przewieźć osoby tylko na krótkie trasy, chyba, że są niskie.
Wyciszenie jest słabe, najgorzej jest z tyłem, słychać każdy kamień który uderzy w nadkole (brak izolacji akustycznej w przestrzeni bagażnika). Na wyższych obrotach silnik zagłusza radio o rozmowy, ale o to chodzi w sportowym aucie :)
Zużycie paliwa nierewelacyjne, ale silnik 2l musi swoje wypić, w dodatku mam ciężką nogę. Ceny napraw niskie, ceny części również, czasami gorzej z dostępnością, nie wsyzstko jest od ręki, ale ogólnie jestem pozytywnie zaskoczony tym aspektem.
Wspanialy kompromis miedzy przyzwoitą ceną i dobrymi osiągami. Auto godne polecenia, a stosunek jakość/cena z pewnością na najwyższym poziomie!
Na razie żadne drobiazgi nie padają.
Była jedna awaria, wymiana kabli WN i świec pomogła, ogólnie jestem zadowolony.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V 143KM 105kW