Mimo malych niedociągnieć jestem bardzo zadowolony z samochodu,choć znajomi przestrzegali mnie przed marką Hyndai.Nastepny samochód też będzie tej marki.
Elastyczność na 5 biegu slaba,dziwny odglos silnika przy prędkości 100km/h.
Biegi wchodzą bardzo plynnie,krótkie przelożenia 1-3.
Zawieszenie dość twarde,czuć nierówności i garby poprzeczne.Slychać pracę zawieszenia.
Widoczność bardzo dobra.Lusterka zewnętrzne duże o dużym polu widzenia.
Minusem jest brak obrotomierza.tapicerka deski rozdzielczej skrzypi w duże mrozy.Siedzenia z przodu mają za slabe podparcie boczne.Jak na tą klasę samochodu duży bagażnik - 265dm3.
Dmuchawa wydajna tylko trochę glośna na 3 biegu.Wzimie po paru minutach robi się cieplo.
Przy moim wzroście 188cm siedzi mi się wygodnie i nie odczuwam zmęczenia podczas wielogodzinnej jazdy,mala przestrzeń z tylu na nogi dla pasażerów. Samochód typowo dla rodziny 2+2.
Do predkości 100km/h da sie wytrzymać,powyżej-slychać silnik i szumy oporów toczenia .
Zużycie paliwa zależy od techniki jazdy,podam pare przykladów:Końskie-Kolobrzeg jazda w nocy,predkośc 80-90km/h-4,9l/100km;Kolobrzeg-Końskie jazda w dzień,predkośc90-120km/h-5,3l/100km;Końskie-Szczawnicajazda w dzień,duże natęzenie ruchu,predkość100-130km/h-5,7l/100km ; jazda w mieście"cięzka noga"-7,5l/100km;jazda w mieście- delikatne operowanie pedalem gazu-6,6l/100km.
Za tą cenę kiedy go kupowalem nie znalazlem innego czterodżwiowego z takim bagażnikiem i o takich parametrach.
W ciągu 7 lat jak nim jeżdzę wymiana po 72000km lożysk w przednich kolach ,jednej żarówki.
Samochód sprawuje sie bardzo dobrze, nigdy mnie nie zawiódl,przy -20*C odpala za pierwszym razem,akumulator oryginalny.
- zużycie paliwa dla silnika 1.0 i 56KM 41kW