Ocena kierowcy - Hyundai Accent I Hatchback

Caleb, 12 lat temu
Silnik 1.3 i 75KM 55kW
Rok produkcji 1995
Hyundai Accent I Hatchback 1.3 i 75KM 55kW 1994-2000 - Oceń swoje auto
Silnik : Silnik jest najważniejszym elementem samochodu, a ten w accencie jest doskonały. Pracuje z wysoką kulturą, jest elastyczny, jak na 1341 cm bardzo dynamiczny. Sprawia wrażnie jakby był nowiutki. Żyleta poprostu odpukać. Pali co prawda nie mało, ale przy wszystkich zaletach wybaczam. W końcu to nie jakiś cudak 1.0 ecoboost, tylko solidny, nowoczesny ale nie przekombinowany motor od mitsubishi. Żeby był trwały swoje spalić musi. Acha oleju bierze dosłownie naparstek na 6000 km :) czyli nic.
Inne : Wieczne nawalanie mechanicznych elementów podnoszenia szyb. Silniczki śmigają, choć są ciut za słabe :)
Karoseria : rdzewieją nadkola ale w 17sto letnim jak mają nie rdzewieć
Tego samochodu po prostu nie można nie lubić. Jest to pełnoprawny, funkcjonalny, mogący się podobać compact (tak, tak accent I ma wymiary focusa I i jest większy od golfa III). Bagażnik ma jak golf V. Zmieszczą się w nim jednocześnie wózek dziecięcy, wanienka, łóżeczko turystyczne i mnóstwo mniejszych torbów. Albo cztery opony :) No i nadwozie w otomoto jest określone jako sportowy/coupe.
Najładniej ciągnie na 2 i 3. Co do precyzji to nie jest źle. Problem miałem czasem z wbijaniem wstecznego. Nie chciał cholera czasem wchodzić. Dopiero żona niedawno odkryła, że jak się zastosuje podwójne wysprzęglanie to wchodzi zawsze :)
Wiadomo, że to nie jest to samo co w fordzie focusie, ale nie jest źle. Mój accent nie ma absu ani żadnego systemu kontroli trakcji, ale w zime w najgorszych warunkach współpracuje mi się z tym samochodem doskonale. Jakoś tak pozwala wyczuć na co można sobie pozwolić. Dobre zimówki i jazda w luźnym śniegu to prawdziwa frajda i wcale nie odczuwam potrzeby żeby do prowadzenia wtrącało mi się abs albo inne literki.
Jest ok :)
Też ok.
W zimę się nie zmarznie, w lato wentylacja wystarcza jak jest maksymalnie 22-23 stopnie. Jak jest cieplej to marzę o klimie :)
Jak na te rozmiary to całkiem w porządku, chociaż sam mam 175 cm i znacznie większych osób od siebie nie zdarza mi się wozić. Nam wystarcza. 4 osoby usiądą wygodnie. 5 osób sprawia, że chciałoby się aby był trochę szerszy.
Jak za tę cenę, rocznik i klasę to nie jest źle. A wyciszenia aut klasy premium w tym segmencie nie ma co oczekiwać.
O spalaniu napisałem już przy ocenie silnika. Spalanie nie małe ale powiedzmy, że uzasadnione. Części niektóre taniutkie inne nie bardzo ale tragedii nie ma.
Za trzy tysie nie kupicie nic równie fajnego i funkcjonalnego.
Chrzani się podnoszenie szyb. Klamki są wadliwie skonstruowane przez co prędzej czy później urywa się plastikowe cóś co pcha cały mechanizm i klamka jest do wymiany.
Jedyna usterka, która nie omal doprowadziła mnie do wezwania lawety to immobilizer. W Accencie jest taki dokładany z kostką. Druciki w desce rozdzielczej się wysłużyły się wlazły w plastik i dopiero po pół godzinie udało się go odblokować. A byliśmy 50 km od domu. Immobilizer spec wymontował za 60 zł i mamy spokój. Accenta i tak nikt nie ukradnie

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.3 i 75KM 55kW [l/100km]

6,5