Miałem w życiu 4 auta: Favoritkę, audi 80 b2, poloneza atu plus no i teraz hyundaia. Jak dotąd najlepsze auto jakie miałem. Lubię to auto, teraz po blisko 2 latach mogę powiedzieć że warto było go kupić. Tylko lakier trzeba zrobić.
Po wymianie wielu elementów, auto zaczęło pracować jak nowe (w sensie cicho!), warto lać dobry olej i pilnować wymiany. Elastyczność - czujesz się jakbyś miał automatic ale to automatic nie jest.
Gdyby nie ten wsteczny, który lubi haczyć czasem to byłoby ok. Raz nawet nawaliła, drobny mechaniczyna naprawił za małą opłatą (zaskakująco małą).
Auto ma sportową charakterystykę. Twarde jak kamień zawieszenie, nisko zawieszony (nic nie kombinowałem, tak było), komfort jazdy nie jest może najwyższy ale za to trzyma się drogi. Zakręty pokonujesz w nim bez problemu. Każdą nierówność czujesz za to w żołądku.
Do tyłu gorzej. Do przodu lepiej. Nie jest źle, doskonale też nie (to nie akwarium).
Świetnie. Wszystko pod ręką. Duży schowek.
Wysiadło mi Webasto, co prawda a naprawiać nie mam kasy (bo jeszcze lakier trzeba przed zimą zrobić przecież i drobną korozję), ogrzewanie nawet bez webasta - SUPER, grzeje jak piec węglowy, chłodzenie też dobrze chociaż w upały trzeba wspomóc się szyberdachem (dodam, elektrycznym) bo klimy nie ma.
Jeżdżę w max 2 osoby, 5-drzwi, to na co mam narzekać? Jak to w compakcie, rozpychać łokciami się nie da ale też nie jest to puszka od sardynek
Tak jak pisałem. Jak go kupiłem warczał jak sportowy (głośno), po wymianie różnych elementów i zmianie z 15w40 na 10w40 auto pracuje jak nowy.
Po wymianie oleju, filtrów, naprawie alternatora i opon na nowe auto zaczęło palić średnio (70% trasa, 30% miasto - spokojna jazda) 6,7-7,8 l - nie jest to mało ale już nie ma tragedii jak poprzednio (por. mój poprzedni raport sprzed roku)
Auto kupione za 2800 w roku 2009 (1 stycznia), rok 1995, zadbane, trochę schodzi lakier z tyłu, wyposażenie: abs, pp, elektryczne szyby, webasto - było, el. szyberdach, środek czyściutki, zadbany, lakier nienajlepszy - jeździła kobieta więc auto jest delikatnie poobijane. Nawet dzisiaj za tą cenę trudno kupić auto, które tak dobrze jeździ. Ostatnio mniej jeżdżę - zrobiłem 20 000 przez 2 lata (kiedyś tyle robiłem w pół roku).
Trochę tych drobiazgów było
Ostatnio alternator. \"Pan mechanik\" powiedział że naprawa alternatora w tych autach to trudna sprawa i on nie będzie odpowiadał jak znowu nawali. Od polscy mechanicy. Lenie i... , w każdym razie mam do nich tyle zastrzeżeń że musiałbym elaborat pisać. Ogólnie poważnych usterek jest mało. Auto ma przecież prawie 16 lat.
- zużycie paliwa dla silnika 1.3 i 75KM 55kW