Ocena kierowcy - Honda Prelude V

Krzysztof (Badyl), 14 lat temu
Silnik 2.0 16V 133KM 98kW
Rok produkcji 1998
Honda Prelude V 2.0 16V 133KM 98kW 1996-2001 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Idealne na nasze drogi.
Układ hamulcowy : Tarcze
Idealne auto dla kawalera, panny bądź młodej pary nie planującej dzieci. My byliśmy autem w Chorwacji. Założyłem gaz na wyjazd więc przestrzeń bagażowa była ograniczona. Pomimo to zapakowaliśmy auto -wprawdzie cały tył był załadowany ale my z przodu podróżowaliśmy komfortowo.
Silnik pracuje cicho i równiutko. Czasami gdyby nie obrotomierz nie wiedziałbym, że pracuje. Elastyczność też dobra - w końcu to silnik wysokoobrotowy. Na II można dokręcić do 140km/h
Jedyny mankament to przy dużych mrozach ciężko z synchronizacją \"jedynki\" Ponadto ok. Dźwignia zmiany biegów jest idealnie usytuowana. Skoki krótkie i dobrze wchodzą.
Auto bezawaryjne! Kupiłem z przebiegiem 90 tys. Zrobiłem już 50 tys. i... NIC A zapomniałbym jest jedna wada - ale to przypadłość większości hond. Tarcze hamulcowe to słaby punkt i warto zainwestować w tarcze wentylowane i z nacięciami
Nie narzekam ale niektórzy narzekają. Przód daleko wysunięty. Przednie słupki ograniczają widoczność. W czasie jazdy w trasie robi się nalot z pod przednich kół i ogranicza to widoczność w lusterkach.
Wszystko pod ręką. Prosto i zrozumiale. Lewarek hamulca ręcznego umieszczony przy siedzisku pasażera idealne. Lewarek zmiany biegów idealnie. Schowki w drzwiach mogłyby być szersze.
Ok. Nie mam klimy więc nie potrafię powiedzieć jak się sprawuje. Ogrzewanie zimą w dużych mrozach jest świetne. Czasami tylne małe szybki \"zachodzą\" ale to nie przeszkadza.
Dla dwóch osób z przodu idealnie i komfortowo. Z tyłu tragedia. Mam 182 cm i za mną już nikt nie usiądzie. Bagażnik mały. Jednak nie zapominajmy to jest autko sportowe a nie rodzinne kombi.
Wyciszenie świetne. Jednak powyżej 130 km/h zaczyna się robić głośno. Przy dużej prędkości czuć ciśnienie... nie wiem może to moja subiektywna ocena - ale kilka osób powiedziało to samo. Maksymalna prędkość jaką jechałem to około 210 km/h Prędkości rzędu 180-190 osiąga się naprawdę bez problemu i szybko. Przyśpieszenie od 0 do 100 km/h to czas około 8-9 sekund.
Mam ciężką nogę więc w mieście do 13 litrów benzyny i 15 gazu. W trasie około 10-11 benzyny i 12 gazu. Przy bardzo spokojnej jeździe mojej kobietki: niecałe 9 litrów gazu w trasie i w mieście około 11. więc benzyny pewnie o litr mniej Cen części nie znam. Rozrząd kosztował mnie mniej więcej tyle samo co w audi A3 19,tdi. tarcze hamulcowe razem z klockami i wymianą 400 złotych.
Jak wyżej. Miałem wiele aut ale tak niezawodnego jeszcze nigdy.
Jeżdżę dwa lata. Nie oszczędzam auta. Z drobiazgów mogę tylko powiedzieć - żarówki w reflektorach.
Wymieniłem tylko 2 razy tarcze hamulcowe i to jest główna bolączka.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.0 16V 133KM 98kW [l/100km]

10,2