Ocena kierowcy - Honda Jazz III

lepszyzip, 12 lat temu
Silnik 1.4 i-VTEC 100KM 74kW
Rok produkcji 2011
Honda Jazz III 1.4 i-VTEC 100KM 74kW 2008-2015 - Oceń swoje auto
Silnik : Fantastyczny silnik.
Świetny samochód, mały z zewnątrz, duży wewnątrz, bardzo pomysłowy, praktyczny, jazda i prowadzenie to czysta przyjemność, na tylnej kanapie również wysoki komfort, możliwość składania tylnych siedzeń w dwóch płaszczyznach, silnik kocha wysokie obroty, ale też ładnie jeździ na niskich obrotach, silnik cichy, wyprzedzanie bezstresowe, szybko rozpędza się do 100 km/h, ale najlepsze przyspieszenie ma między 80 a 120 km/h, więc silnik ma dwa oblicza: spokojne miejskie i szosowe sportowe, te 100 koników pod maską robi swoje, nie raz się uśmiałem na widok wkurzonych min wyprzedzanych przez mnie kierowców takich dużych szybkich aut jak audi, VW, Ford itp., poza tym łatwa obsługa radia i klimatyzacji, biegi wchodzą gładko, sprzęgło leciutkie, hamulec bardzo wrażliwy, na ciasnym parkingu łatwo się manewruje... Wady: źle znosi wyprzedzanie TIRów na autostradzie, ma dwa małe schowki u pasażera - czemu nie jeden duży?. Światła trzeba wyłączać samemu - to jest wkurzające. Jeździłem Fiatem Punto Evo, Toyotą Yaris, Mitsubishi Coltem, Fordem Fiestą, Hyundajem i30 i jak wsiadłem do Hondy Jazz to nie miałem żadnych wątpliwości co do kupna. Z czystym sumieniem polecam ten samochód, jest mało znany w Polsce, ale każdy kto się ze mną przejechał jest zachwycony komfortem i osiągami. Pojeżdżę rok i dodam kolejną opinię.
Silnik jest cudowny. Wyprzedzanie jest bezstresowe. Czuć te 100KM.
Biegi wchodzą gładko.
Fajnie się manewruje.
Bez zastrzeżeń, jazda w upale to przyjemność.
Każdy kto siedział w Jazzie wie o co chodzi.
Cichutki. Jak trzeba zawyje.
Za krótko go mam.
Wcale nie jest taki drogi.
Za mało przejechałem.
Za mało przejechałem.