Fajny samochod dla nieduzej rodziny dla ktorej liczy sie wygoda i ekonomicznosc samochodu. Nowy jazz moze sie podobac, jest ladnie zrobiony w srodku, oferuje duzo przestrzeni i jest przyjemny w prowadzeniu.
W miescie w zupelnosci wystarcza aby dostatecznie dynamicznie opuscic skrzyzowanie a przy tym jest ekonomiczny w powolnym ruchu w korkach. Jest OK. W trasie (A4 Katowice-Gliwice) spisuje sie rewelacyjnie - przy wyprzedzaniu (100-140 km/h) jest naprawde dynamiczny, ma przyjemny dzwiek, jest dobrze wyciszony - dla mnie SUPER. Jezeli mowa o elastycznosci i ekonomicznej jezdzie - podpowiedzi/wskazania zmiany biegow mozna traktowac serio, sugestia zmiany na 5 bieg przy 50 km/h nie jest bledem, tak jezdzi sie ekonomicznie - w przypadku tego silnika nie ma objawow \'zduszania\' (oczywiscie kiedy jedziemy pozioma droga, nie pod gorke itp).
Fajne, krotkie przelozenia, wchodza pewnie. Jedynie zmiana z 4 na 5 w moim przypadku daje wrazenie lekkiego drzenia lewarka; kwestia przyzwyczajenia.
Zawieszenie dosc twarde, wybieranie plytkich nierownosci nastepujacych szybko po sobie nie jest tu rozwiazane rewelacyjnie - troche trzesie i dudni. Natomiast jazda po dobrych drogach to sama przyjemnosc - w zakretach spisuje sie bardzo dobrze, przy dynamicznym starcie kola nie zrywaja przyczepnosci, ogolnie dzieki dobrej dynamice, wyciszeniu i dobremu audio jedzie sie jak w samochodzie wyzszego segmentu.
Dla mnie bomba - duza, panoramiczna szyba, duuuze lusterka, spora szyba z tylu. Slupki nie sa tak szerokie jak niektorzy pisza. Ogolnie samochod ladnie doswietlony.
Mam wersje 1.4 Elegance - sterowanie w kierownicy, 6 glosnikow i ogolnie dobry system audio, wejscia USB i jack, ladnie podswietlona konsola, dobre wyciszenie (przy 140 km/h spokojnie mozna rozmawiac z pasazerem na tylnym siedzeniu), ilosc przelacznikow niezbyt duza, wszystko czytelne - jest super.
W mojej wersji klimatyzacja automatyczna, mozliwosc osuszania szyb, podgrzewane lusterka. Czasem przy bardzo wilgotnej pogodzie dochodzi do parowania przy klim auto - wystarczy zwiekszyc obroty wentylacji i problem znika. Ocena dobra.
Tu jest swietnie - szukalismy samochodu rodzinnego 2+ malutkie dziecko i jazz spelnil oczekiwania. Na tylnych siedzeniach znacznie wiecej miejsca niz w Nissanie Qashqai\'u do ktorego sie przymierzalem, dziecko w foteliku na tylnej kanapie nie kopie w oparcie pasazera siedzacego sprzodu - w Qashqai\'u dziecko siedzi prawie na glowie takiego pasazera. Swietny pomysl z magic seats, bagaznik wystarczajaco duzy aby wlozyc wozek bez kombinowania.
Pisalem juz o tym wczesniej - jestem bardzo mile zaskoczony wyciszeniem, czuje sie jak w samochodzie z wyzszego segmentu. Czasem tylko slychac kamyczki odbijajace sie o nadkola.
Mialo byc oszczednie - i jest. Robie codziennie 60 km w jedna strone do pracy, wieksza czesc trasy to A4. Przy jezdzie ekonomicznej (110-120 km/h) srednie spalanie to ok 5,5 l/100, przy bardziej dynamicznej (130-140) spalanie wzrasta do ok 6,6 l/100.
dopiero zrobilem 3000 km wiec mam nadzieje ze dlugo nic nie bedzie sie sypac
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 i-VTEC 100KM 74kW