Ocena kierowcy - Honda Jazz II

kazik, 19 lat temu
Silnik 1.4 83KM 61kW
Rok produkcji 2004
Honda Jazz II 1.4 83KM 61kW 2002-2008 - Oceń swoje auto
Bardzo dobre i ładne autko , widoczne na ulicy i parkingu , wygodne w eksploatacji .
Jestem miło zaskoczony pracą tego silnika , może dlatego że przesiadłem się po 15-tu latach z nissana -sunny diesla. Lecz jest to w moim subiektywnym odczuciu rewelacja w takim ´MAŁYM" miejskim autku.
Chciałbym ocenić ,że jest bardzo dobrze ,ale mam odczucie suchej pracy mechanizmu zmiany biegów . Wchodzą zadowalająco jednak do synchronizacji "jedynki" miałbym uwagi.
Spodziewałem się , że tył będzie mniej sztywny,prowadzenie pojazdu -pełna sa- tysfakcja. Zwrotność rewelacyjna.
Grube słupki przy przednich drzwiach tro- chę zmniejszają widoczność w bok , poza tym bardzo dobrze.
Mam uwagi do sterowania elektrycznego lusterkami zewnętrznymi -trzeba trochę szukać tych przełączników od regulacji i ogrzewania lusterek. Obrotomierz wolałbym po prawej stronie a wskażnik paliwa po lewej. Oświetlenie radia i konsoli mogłobybyć trochę "żywsze", jest lekko mdłe i mało kontrastowe.Brakuje mi podstopki pod lewą nogę.Chałaśliwie zamykają się drzwi bagażnika .
Szybko zaparowują szyby, może powodem tego jest utrudniony przepływ powietrza przez filtr przeciwpyłkowy ,co utrudnia wymianę powietrza .Trzeba mocno i "głośno" dmuchać wentylacją . Klima bardzo sprawna .
Przód bardzo dobry , z tyłu bardzo wygodnie dla dwóch osób .Bagażnik na bagaż dla sześciu osób- rewelacja. Rozwiązanie składania tylnej kanapy jest wzorcowe jak powinno się to ergonomicznie konstruować . Brakuje uchwytu na gaśnicę , a w bagażniku są odpowiednie wnęki do wykorzystania.
Bardzo dobrze przy ocenie jazdy z umiarkowaną prędkością i po gładkiej nawierzchni. Na nierównościach słychać pracę tylnego zawieszenia , ale to nie jest auto na polskie drogi.
Bardzo ekonomiczne zyżycie na trasie i w mieście .
stosunek prawidłowy jakość odpowiada cenie, ale gdyby był tańszy byłoby jeszcze lepiej . Sprzedaje się bez promocji.chyba że ja trafiłem na nie- właściwego dealera.
jak niżej
Brak możliwości oceny w tak krótkim okresie eksploatacji

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 83KM 61kW [l/100km]

5,5