Ocena kierowcy - Honda Jazz II

Maciek, 14 lat temu
Silnik 1.4 83KM 61kW
Rok produkcji 2002
Honda Jazz II 1.4 83KM 61kW 2002-2008 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Bardzo stabilna jazda, ma ESP !!!
Autkiem jeździ się fenomenalnie po przesiadce z mojego wielkiego i całkiem silnego Passata (115KM) Polecam z całego serca jako autko miejskie i na mniejsze trasy - zgrabne (subiektywnie), ekonomiczne, niezawodne i dające sporo frajdy z jazdy dzięki fajnemu silniczkowi i zawieszeniu. Do tego sporo miejsca no i to przecież Honda.
Jak już ktoś napisał klasyczna japońska wiertarka, do 2500 rpm cisza na morzu, potem czuć ciąg :)
Tutaj mogłoby być trochę lepiej, krótkie przełożenia są ok, ale wsteczny czasem zastrajkuje
Spora zmiana na plus po poprzednim aucie - zawiecha jest dość sztywna, ćwierć-sportowa, a wspomaganie bardzo precyzyjne (elektryka - oby nie padło :)
Dałbym 4,5 - troszkę grube słupki z przodu oraz tylne szyby skrajne nieco małe, poza tym czad
Wszyscy mogą się uczyć - rozkład idealny, wszystko pod ręką i po nic nie trzeba sięgać
Klimka chłodzi jak zła - zero zmartwień - para znika od strzała
To jest coś niesłychanego. Niby taki maluszek a z tyłu naprawdę elegancko. O ile przednie siedzenia nie są na maksa odsunięte to ktoś pulchniejszy siedzi z tyłu jak w salonce.
Powyżej 130 km/h słychać, że to nie Mercedes S ;)
Średnio bierze 7 litrów w cyklu mieszanym z klimą - jeźdżę dynamicznie więc na pewno da się zejść niżej. Nic się nie psuje!!!! Autko jest made in Japan, a nie UK czy Turcja i tą jakość naprawdę widać. Tylko eksploatacja - płyny i elementy zużywające się standardowo.
Dałem za nie 20.000 zł co jest górną ceną typową dla rocznika - dostałem za to auto mega zadbane w stanie praktycznie jak z fabryki - było warto. Po dorzuceniu alugelg z oponkami Toyo Proxes auto dostało skrzydełek. Polecam bez dwóch zdań jako świetną alternatywę dla niezasłużenie popularnych aut niemieckich.
Jeśli muszę koniecznie coś wymienić to otwarte szybki trochę skrzeczą oraz nie działa lampka oświetlenia wnętrza, pomimo ok żarówki.
NIC NIC NIC to przecież Japonia więc nie ma prawa się coś psuć.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 83KM 61kW [l/100km]

7,2