Są z pewnością szybsze auta, większe, wygodniejsze i takie którymi z wysokopodniesionym nosem można w niedzielę pojechać do rodziny na wieś... ale jeżeli chodzi o bezusterkowość/niezawodność/koszty eksploatacji to Jazz wg. mojej skromnej oceny jest bezkonkuencyjny. Mamy go 3 lata jako drugi samochód w rodzinie. Nie robi dużych przebiegów, ale jeździ prawie codziennie. Nie mieliśmy żadnej, nawet najdrobniejszej awarii (nawet żadna żarówka się nie spaliła). Do mechanika jeżdżę tylko na wymianę płynów i filtrów. Miałem różne samochody i prywatne i służbowe, ale tak niezawodnego jak Jazz nigdy.
Silnik to paradoksalnie największa wada i zaleta tego samochodu. Wada bo jest za słaby. Po mieście nie ma problemu, ale na trasie przy wyprzedzaniu trzeba uważać. Zaleta - bo jest niezawodny i ekonomiczny. Samochód ma 12 lat leję pełen syntetyk i żadnych dolewek od wymiany do wymiany. Jest na łańcuchu, ale bardzo cicho pracuje - do 2000 obr/min praktycznie go nie słychać.
Zestrojenie skrzyni i silnika bardzo dobre. Wszystko pracuje płynnie i cichutko. Zimą, nawet przy dużych mrozach żadnych zgrzytów. Jedynka mogłaby być trochę dłuższa.
Układ kierowniczy bardzo precyzyjny, aż do przesady jak dla mnie.
Zawieszenie dosyć twarde, więc wszystkie nierówności są wyczuwalne.
Widzoczność w każdą stronę bardzo dobra. Duże szyby i mały samochód robią swoje. Mały minus za przednie wycieraczki - są jakby za małe do tak dużej szyby - taka moje subiektywne wrażenie.
Pamietając, że to klasa B to uważam że jest wspaniale. W tej klasie chyba nie ma konkurencji. Z przodu bardzo wygodnie, dużo miejsca, wszystko czytelne i funkcjonalne. Fotel kierowcy wygodny, nawet po przejechaniu kilku godzin nie ma problemu z kręgosłupem a mam ponad 190 cm wzrostu. Z tyłu trochę gorzej - miejsce jest ale oparcia są chyba zbyt pionowe - siedzi się jak na krześle. Duży plus za szybkie rozkładanie tylniej kanapy i dużą równą przestrzeń ładunkową. Bagażnik jak na tak mały samochód całkiem spory.
Wszystko byłoby dobrze, tzn szybko się nagrzewa zimą i dobrze chłodzi latem, ale jest problem z parowaniem szyb przy większej wilgotności na zewnątrz. Myślałem, że to jakiś problem mojego egzemplarza, ale doczytałem na forach, ża ten typ tak ma. Na szczęście jest klima, która rozwiązuje ten problem dlatego oceniam na dobrze.
To już opisałem z grubsza w ergonomii.
To mały miejski samochód i tak też chyba jest dopasowane wyciszenie. Po mieście cicho i przyjemnie. Silnik słychać tylko przy wyższych obrotach. Do 70-80 km/h bardzo cicho, do 110km/h jest dobrze, powyżej robi się za głośno.
Nic mi się nie psuje więc nic nie muszę robić. REWELACJA!
Podstawowe części eksploatacyje jak filtry, klocki, tarcze itp. kosztują tak jak do innych samochodów.
Samochód drogi w zakupie. Za zadbany egzemlarz (taki kupiłem) trzeba sporo zapłacić. W tej cenie można kupić młodszy i większy innej marki, ale... czy będzie tak niezawodny jak Honda - nie sądzę.
12 letni samochód, który mamy już 3 lata i żadnej awarii, naprawdę żadnej, nawet żarówka się nie spaliła. Szkoda, że takich samochodów już się nie robi.
Co to jest usterka?