Ocena kierowcy - Honda Jazz II

Silnik 1.2 78KM 57kW
Rok produkcji 2008
Okres użytkowania: 1 rok
Honda Jazz II 1.2 78KM 57kW 2002-2008 - Oceń swoje auto
Samochód bardzo udany. Przy dzisiejszym dużym ruchu i ograniczeniach prędkości idealny, praktyczny, oszczędny W mieście auto zwinne i dynamiczne, na trasie no szału nie ma, ale w końcu to wolnossące 1.2, pytanie czy ktoś kupił 1.2 pojemność żeby się nim ścigać po autostradzie czy po prostu się w miarę sprawnie i oszczędnie przemieszczać z punku A do punktu B?
Silnik pracuje świetnie nie jest podatny na brani oleju. Wszystko zgodnie z oczekiwaniami miał być 1.4 ale kupiłem 1.2 i wystarczy na taki typ auta.
Dobrze zestrojona skrzynia. Czasami brakuje 6 biegu jak się jedzie na autostradzie.
Mając poprzednie auto większe obawiałem się prowadzenia i stabilności na zakrętach. Niepotrzebnie decydując się na Jazza czuję się pewnie na drodze prowadzenie jest całkiem przyjemne. Twardość ok nie za miękko nie za sztywno dzięki czemu ma się kontrolę nad autem.
Spora przestrzeń i siedzi się dość wysoko co wszystko sprzyja na co dzień. Widoczność dopracowana dzięki szybkom w przednich słupkach do tego jednobryłowe nadwozie pozwala cieszyć się łatwością parkowania bez potrzeby czujników parkowania
Wszystko w jak najlepszym porządku ma to co wymagam od samochodu i jest wszystko intuicyjne. Cenię sobie prostotę i brak niepotrzebnych udziwnień
Brak zarzutów wszystko tak jak powinno być
To chyba największa zaleta samochodu. Magic seats, plaska podłoga, dużo schowków zamieniają miejskie auto z w rodzinne z tyłu wysocy siedzą z zapasem przestrzeni. Inne modele Hondy oraz inne marki powinny brać z przykład właśnie z Jazza pod względem wykorzystania przestrzeni auta i ergonomii.
Zależy do czego porównujemy auto. W porównaniu z limuzynami za 200 tysięcy wypada gorzej, ale w swoim segmencie jest w porządku.
Taniej się nie da benzyna tania w utrzymaniu do tego oszczędna, ceny czy części eksploatacyjnych ok.
Auto nie jest tanie w porównaniu z innymi tego segmentu, jak się chce kupić dobre i niezawodne, to można powiedzieć że pieniądze przy zakupie będą dobrze wydane. Wiem co mówię jeździłem autami tańszymi w zakupie niby wyższej klasy łudząc się że zaoszczędzę. Niestety bilans wyszedł na minus to czego nie zapłaciło się przy zakupie zostawiłem u mechaników z nawiązką.
Nie spotkałem się z żadnymi problemami i chyba za prędko nie spotkam, znajomi mają Jazza takiego jak mój i ma 10 x większy przebieg czyli 220 tysięcy i nie było tam żadnych usterek
Jedno z niewielu aut które nie ma słabych punków. Wybrałem z aut używanych ten z najmniejszym przebiegiem ale proszę uwierzyć oglądałem z większymi przebiegami

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 78KM 57kW [l/100km]

5,9