Ocena kierowcy - Honda Jazz II

Silnik 1.2 78KM 57kW
Rok produkcji 2004
Okres użytkowania: 1 rok
Honda Jazz II 1.2 78KM 57kW 2002-2008 - Oceń swoje auto
Karoseria : Aż trudno uwierzyć, że takie małe autko ma w środku tak dużo miejsca i do tego wielki bagażnik, który bez problemu \"połknął\" nasz bagaż na 2 tygodniowe wakacje w Chorwacji.
Autko bardzo niepozorne - z zewnatrz wygląda jak mały miejski samochód a w środku jest na tyle dużo miejsca, ze mógłby z powodzeniem konkurowac z niejednym \"kompaktem\". Do tego 380L bagażnik! Można spokojnie jechac na urlop nawet w 4 osoby. Do tego rewelacyjny silnik, który na autostradzie w Chorwacji z włączoną klimą spalił mi 5 L/100km. Ubezpioeczenie 300 zł na rok. Silnik na łańcuchu praktycznie bezobsługowy - tylko wymiana oleju i regulacja zaworów (100zł co 40 tyś km). Było by idealnie gdyby nie korozja na tylnej klapie
Jak na swoją pojemność radzi sobie bardzo dobrze. Nie jest to samochód do wyscigów, ale do normalnego przemieszczania sie z pk. A do pk. B wystarcza w zupełności
Co do skrzyni to mam zastrzeżenie co do zestopniowania II biegu - wg, mnie jest trochę za \"długi\".
Autko dobrze tłumi nierówności, nie jest ani za twarde ani za miękkie. Niestety wysoki srodek ciężkości daje o sobie znać w ciasnych zakrętach - przy zmianie obciążenia (np. odjęcie gazu) autko staje się troszkę nerwowe. To kwestia przyzwyczajenia, ale czuje wyraźnie po przesiadce z Accorda \'00, który w takich sytuacjach sprawuje się doskonale.
Wysoka pozycja za kierownicą zapewnia doskonalą widoczność drogi i innych.
Plastiki mogły by być lepszej jakości. Siedzenia wygodne i obszyte przyjemnym materiałem.
Wentylacja działa bardzo dobrze, nie ma żadnych problemów z ogrzaniem/schłodzeniem autka. Dmuchawa już na 1 biegu daje odczuwalny przepływ powietrza.
Rewelacja. Aż trudno uwierzyć, że w takim małym autku jest tyle miejsca w środku! Wszystkie osoby, które przewoziłem były tym bardzo zaskoczone. Koncepcja składania tylnych siedzień jest doskonała i daje wiele możliwości aranżacji wnętrza.
Jak na tę klasę samochodów jest dobrze
Tu wielki plus dla silnika 1,2, który mnie bardzo pozytywnie zaskoczył pod względem zużycia paliwa. Na trasie do Chorwacji z włączoną klimą na autostradzie przy prędkości ok 120km/h spalił średnio 5 l/100km! W mieście 6,5L/100km. Autko jest praktycznie bezobsługowe - tylko trzeba pamiętać o regulacji zaworów i wymianie świec co 40 tyś km.
Nowe są dość drogie, ale warto ze względu na małą utratę wartości i \"niezniszczalność\". Ja kupiłem używane za 22 tyś zł i myślę, że jest warte tych pieniędzy.
Niestety pojawiły się ogniska korozji na tylnej klapie i na wewnętrznej stronie drzwi - w miejscu styku z uszczelką
Na razie nic

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 78KM 57kW [l/100km]