Ocena kierowcy - Honda Jazz II

bartek.uszacki@gmail.com, 17 lat temu
Silnik 1.2 78KM 57kW
Rok produkcji 2005
Honda Jazz II 1.2 78KM 57kW 2002-2008 - Oceń swoje auto
Inne : Najmilsze zaskoczenie to: - niewiarygodna wręcz przestrzen bagazowa oraz doskonale zaprojektowane wnętrze - komfort jazdy na dlugich trasach - myslalem ze będzie trudno ale.. jedzie sie naprawde wygodnie. - zwinnosc - w miescie Jazz czuje sie jak ryba w wodzie, zero problemow z parkowaniem.
Jako całokształt wystawiam bezdyskusyjne 5.0. Długo szukalismy auta dla rodziny, myslelismy o Xarze Picasso, o Multipli, Zafirze, jednak to co dla nas bylo cenne to niezawodnosc, niskie koszty utrzymania, widocznosc, przestrzen bagazowa i miejsce dla pasazerow. Wygrala Jazz ( byla jeszcze Yariska ale odpadla z uwagi na nieergonomiczny bagażnik).
Silnik pracuje jak zegareczek. Poprzednio mialem civica 1.4 i zdziwilem sie trochę ´nie hondowatym´ silnikiem iDSI. W 1.4 silnik dostawal wyraznego kopa po ok 4.500 obr, w iDSI w zasadzie nie ma takiej roznicy. Poprostu przyspiesza. Nie ma sensu kręcic tego silnika wyzej 3.500 obrotów. Jedyny efekt jaki sie uzyskuje to haas i wieksze zuzycie paliwa.
Nie mam do niej zarzutów. Poprostu działa, biegi wchodzą lekko, po przebiegu 35.000 nie zauwazylem zadnej roznicy pomiedzy nówka a moją.
Trochu twardawa jest honda Jazz kiedy jedzie się samemu. No, ale to przeciez autko niewielkie. Swietnie trzyma się w zakrętach, jest bardzo fajnym autkiem do manewrowania, w zasadzie można się autem wcisnąć w dowolną dziurę ;)
Jest dobrze, widoczność do tyłu utrudniają nieco zagłówki tylne, nie jest to jakies szczegolnie upierdliwe ale... po zdjęciu zagłówków jest wiele lepiej. Boczne słupki nie przysłaniaja pieszych na przejsciach, jest okej.
Wszystko pod ręką. Przestrzen bagazowa jak na to autko to poprostu fenomen.
W porządku. Jedyny mankament (szczególnie w czasie zimy) to parujące tylne szyby boczne (drzwi pasażera). To jedyny mankament wentylacji.
Absolutny HIT. Do autka wchodzi 4 osobowa rodzina ( dzieci w fotelikach, 4.5 i 6.5 roku) no i nasz pies - owczarek szkocki collie. Lassie pakuje sie pod nogi z tylu i ma sporo miejsca do kręcenia się. Dodam jeszcze ze udalo mi się przewieźć hondą 2 doroslych+2 dzieci+ psa i... pełnowymiarowy GOKART!!! wszystkie drzwi byly zamkniete, bagaznik również. Dzieciarnia siedziala w fotelikach, zlożyłem jedynie kawałek tylnej kanapy. Pojemnosc tego auta to naprawde BAJKA :)
Do 3.500 obr jest okej, powyzej zaczyna być glosno. do 120 kmh jest komfortowo, powyzej juz troche glosno, generalnie- dobrze. Trasy np 600-800 km pokonuje sie bardzo przyjemnie.
Producent podaje interesujące wartości zużycia paliwa. Moje rekordy to 4.3 w trasie i 5.6 w mieście. Jednak wartości na ktore należy się nastawić to ok 6.5-6.8 w mieście i ok 5-5.5 w trasie. Wiele zalezy od ciezkosci nogi.
No cóż, Honda ceni swoje towary. Byłoby miło gdyby auto kosztowało poniżej 42.000 ale... jesli to miało by sie odbić na jakości.. to moze lepiej niech zostanie w swoim przedziale cenowym. W kazdym razie - nie żałuję ani złotówki wydanej na to autko.
35.000 nakręcone w niecale dwa lata i nie zepsulo sie absolutnie NIC.
35.000 nakręcone w niecale dwa lata i nie zepsulo sie absolutnie NIC.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 78KM 57kW [l/100km]

5,5